vourkari small2OPENDAYS 2013 – LOCAL EVENTS
«ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2020»

LOCAL EVENT 2013

Διήμερη Επιστημονική εκδήλωση. Ημερίδα και Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

21 & 22 Νοεμβρίου 2013

“Kλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον & στην Υγεία. Ενσωμάτωση γνώσης και εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική αυτοδιοίκηση”

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Σωρανού Εφεσίου 4, Κατεχάκη Αμφιθέατρο (ισόγειο) & Αίθουσα σεμιναρίων (ισόγειο)

   

Η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να προωθήσει τη φετινή θεματική προτεραιότητα των OPEN DAYS 2013 «Προκλήσεις και Λύσεις», διοργανώνοντας σε συνεργασία με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον & Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» μία Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση γνώσης κι εφαρμογή Πολιτικών Προσαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο πλαίσιο της ως άνω ημερίδας θα παρουσιαστούν:

α) οι διαστάσεις και οι επιπτώσεις του φαινομένου της Κλιματικής αλλαγής τόσο στο Περιβάλλον όσο και στην Υγεία, σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο

β) εκτίμηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής σε τοπικό-πολιτειακό επίπεδο

γ) προγράμματα και δράσεις για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

δ) παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών άλλων κρατών – μελών

  
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων καθώς και η εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης του θέματος με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών συνιστούν τον απώτερο στόχο αυτής της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει μέσα από τις θεματικές της:

α) να συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι σημαντικούς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της Κλιματικής αλλαγής στο Περιβάλλον και την Υγεία, προσφέροντας πληροφορίες κι εργαλεία λήψης αποφάσεων

β) να προωθήσει, μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών τη δημιουργία συμπράξεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των Επιπτώσεων του φαινομένου της Κλιματικής αλλαγής, στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στους χώρους της δημόσιας διοίκησης και να αναδείξει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που συνεπάγεται αυτό.

  
Παράλληλα θα υλοποιηθούν τέσσερα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια (Vocationαl Education and Training-VET) με θέμα «Αddressing Climate Change. Think Globally. Act Locally!» – «Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική αλλαγή. Σκέψου Παγκόσμια. Δράσε Τοπικά!» – που θα απευθύνεται σε εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα στοχεύει στην:

– ενημέρωση για την συμβολή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωποκεντρικές πηγές στο φαινόμενο της Κλιματικής αλλαγής κι ευαισθητοποίηση για τις Επιπτώσεις που παρατηρούνται στο Περιβάλλον και την Υγεία. «Ποια τα αίτια του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής;»

– πληροφόρηση για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών μετριασμού και προσαρμογής στη Κλιματική αλλαγή «Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε και να μειώσουμε τις επιδράσεις του φαινομένου υιοθετώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη;» Επενδύοντας σε «πράσινα» προϊόντα, τεχνολογίες και υπηρεσίες, υιοθετώντας μία στάση ζωής πιο φιλική για το περιβάλλον, εξοικονομώντας ενέργεια, προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συμβάλλοντας στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

– ενσωμάτωση της γνώσης για τη Διαχείριση των Επιπτώσεων της Κλιματικής αλλαγής στην Υγεία, στους χώρους εργασίας. «Δώσε το παράδειγμα. Ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί για να μειώσεις το δικό σου αποτύπωμα του άνθρακα!»

– εκπαίδευση πάνω σε μέτρα προσαρμογής που στοχεύουν στη μείωση, αποφυγή ή καθυστέρηση των επιδράσεων της Κλιματικής αλλαγής στο Περιβάλλον & την Υγεία

– στα Σεμινάρια θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι των Δ/νσεων της Περιφέρειας Αττικής που εμπλέκονται στην Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής αλλαγής όπως:

  • Δ/νση Δημόσιας Υγείας
  • Δ/νση Περιβάλλοντος
  • Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας
  • Δ/νσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής
  • Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας
  • Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας
  • Δ/νση Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής
  • Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
  • Δ/νση Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Οργάνωσης
  • Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών
  • Δ/νση ΚΤΕΟ

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΚΤ: 213 20 63 777, email: id.kta@patt.gov.gr

Γραφείο Διεθνών Θεμάτων: 213 20 63 808, email: oia@patt.gov.gr, efrosini.kaloeida@patt.gov.gr

Επίσης πληροφορίες για τα OPEN DAYS 2013 – LOCAL EVENTS μπορείτε να βρείτε στα sites:

http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2013/index.cfm

http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2013/localevents_map.cfm

  
Σχετικό άρθρο:

Συμμετοχή Προσωπικού Περιφέρειας σε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στο πλαίσιο των OPENDAYS 2013

logos

   
Σχετικά Αρχεία:

LOCAL EVENT 2013 PRESENTATION PDF 2,46 MB18/08/21 11:00:15