wrapper

210922 dt anti AA 8986Σε ευρεία σύσκεψη με θέμα τις μελέτες και τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και των παρεμβάσεων που απαιτούνται γενικότερα συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, τη συμμετοχή του καθ. Ερευνών του Αστεροσκοπείου Χ. Κοντοέ, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ξεκινώντας τη συζήτηση ανέφερε υπογραμμίζοντας  ότι με έμφαση στην πρόληψη εντατικοποιούμε όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις αρμοδιότητάς μας σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Και συμπλήρωσε ότι με τη συνδρομή της Πολιτείας σε επίπεδο πόρων, θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό μας για την καλύτερη προστασία των πολιτών.

Κατά τη συζήτηση έγινε περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των κινδύνων που εντοπίζονται στην πλήρη διατάραξη της λειτουργίας του υδρογραφικού δικτύου της περιοχής, με τη μεγάλη αύξηση των παροχών των ρεμάτων λόγω του σχεδόν τριπλασιασμού του συντελεστή απορροής στις καμένες περιοχές, καθώς και στην αλλοίωση, φθορά ή και καταστροφή των υφιστάμενων υποδομών, εδώ εξεταζομένου κυρίως του βασικού οδικού δικτύου.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Χ. Κοντοές, στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε πριν λίγους μήνες η Περιφέρεια με το Αστεροσκοπείο αλλά και το ΕΚΠΑ, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης από τις συνολικά 6 μελέτες που θα εκπονηθούν με ταχεία διαδικασία ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάλυση των σημείων επικινδυνότητας αλλά και στην ανάπτυξη και ανάλυση των δυνητικών καταστροφών ως συνέπεια των πυρκαγιών.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Θ. Αυγερινός ενημέρωσε ότι γίνεται επιμελής καθαρισμός των ρεμάτων από την Περιφερειακή Ενότητα και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την άμεση μελέτη και κατασκευή των έργων Α΄ και Β΄ προτεραιότητας που τίθενται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι είναι σημαντικό η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις νομοθετικές εκείνες ρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Γ. Ασπρουλάκης ανέπτυξε τις προτεινόμενες μελέτες και έργα αντιμετώπισης Α΄ και Β΄ προτεραιότητας. Η Α΄ αφορά σε έργα μικρής κλίμακας, κυρίως αναβαθμοί (μικρά φράγματα) που μπορούν να υλοποιηθούν σε χρονοδιάγραμμα μηνών, η δε καθοριστική συμβολή τους είναι στη συγκράτηση φερτών υλικών και περιορισμού των διαβρώσεων κατάντι. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν άνω των 80 αναβαθμών, συνολικού εκτιμώμενου κόστους για μελέτη και κατασκευή 17 εκ. ευρώ. Έργα Β΄ προτεραιότητας, τα οποία θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα με εκείνα της Α΄ αλλά με χρόνο ολοκλήρωσης μεγαλύτερο, αποτελούν η οριοθέτηση και η διευθέτηση της κοίτης των ρεμάτων. Αφορά ρέματα της Ανατολικής Αττικής τα οποία διέρχονται και απειλούν οικιστικές περιοχές και θα πρέπει να εξεταστούν ως ενιαίο μοντέλο με τα έργα Α΄ προτεραιότητας. Πρόκειται για τα ρέματα Χαράδρου, Λιαγκοίρη, Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου, συνολικού εκτιμώμενου κόστους για μελέτη και κατασκευή 55 εκ. ευρώ περίπου. Επίσης, αφορά έργα άρσης επικινδυνότητας και βελτίωσης βατότητας, εξοπλισμού και ασφάλειας οδικών τμημάτων του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου εντός της καείσας έκτασης και ανακατασκευής αυτών, συνολικού μήκους 25 χλμ περίπου και συνολικού εκτιμώμενου κόστους για μελέτη και κατασκευή 32,5 εκ. ευρώ.

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (210922_dt_anti_AA.rar)ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ351 kB2021-09-22 17:04

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

Τηλέφωνο: 213 2005122, 213 2005123
Fax: 213 2005105
e-mail: ant.anatolikis@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.