wrapper

Η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκε η αρ. 1107/07-04-2021 Προδημοσίευση της 3ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020».

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικών ενισχύσεων σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε περιοχές όπου η αγροτική δραστηριότητα είναι σημαντική και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής στις παρακάτω περιοχές:

Τ.Δ. Αγίου Ιωάννου Ρέντη

Τ.Δ. Διονύσου

Τ.Δ. Μεγαρέων

Τ.Δ. Αγίου Κωνσταντίνου

Τ.Δ. Δραπετσώνας

Τ.Δ. Νέας Μάκρης

Τ.Δ. Αγίου Στεφάνου

Τ.Δ. Δροσιάς

Τ.Δ. Νέας Περάμου

Τ.Δ. Αγκιστρίου

Τ.Δ. Ελευσίνος

Τ.Δ. Νικαίας

Τ.Δ. Αιγίνης

Τ.Δ. Ερυθρών

Τ.Δ. Οινόης

Τ.Δ. Αμπελακίων

Τ.Δ. Ζεφυρίου

Τ.Δ. Παιανίας

Τ.Δ. Αναβύσσου

Τ.Δ. Θρακομακεδόνων

Τ.Δ. Παλαιάς Φωκαίας

Τ.Δ. Ανθούσης

Τ.Δ. Καλάμου

Τ.Δ. Παλλήνης

Τ.Δ. Ανοίξεως

Τ.Δ. Καλυβίων Θορικού

Τ.Δ. Περάματος

Τ.Δ. Αντικυθήρων

Τ.Δ. Καπανδριτίου

Τ.Δ. Πικερμίου

Τ.Δ. Άνω Λιοσίων

Τ.Δ. Κερατέας

Τ.Δ. Πολυδενδρίου

Τ.Δ. Αρτέμιδας

Τ.Δ. Κερατσινίου

Τ.Δ. Πόρου

Τ.Δ. Ασπροπύργου

Τ.Δ. Κορυδαλλού

Τ.Δ. Ραφήνας

Τ.Δ. Αυλώνος

Τ.Δ. Κουβαρά

Τ.Δ. Ροδοπόλεως (Μπάλας)

Τ.Δ. Αφιδνών

Τ.Δ. Κρυονερίου

Τ.Δ. Σαλαμίνος

Τ.Δ. Αχαρνών

Τ.Δ. Κρωπίας

Τ.Δ. Σαρωνίδος

Τ.Δ. Βάρης

Τ.Δ. Κυθήρων

Τ.Δ. Ωρωπίων

Τ.Δ. Βαρνάβα

Τ.Δ. Λαυρεωτικής

Τ.Δ. Σπάτων-Λούτσας

Τ.Δ. Βιλίων

Τ.Δ. Μεθάνων

Τ.Δ. Σπετσών

Τ.Δ. Βούλας

Τ.Δ. Μαγούλας

Τ.Δ. Σταμάτας

Τ.Δ. Βουλιαγμένης

Τ.Δ. Μαλακάσης

Τ.Δ. Συκαμίνου

Τ.Δ. Τροιζήνος

Τ.Δ. Μάνδρας

Τ.Δ. Ύδρας

Τ.Δ. Γέρακα

Τ.Δ. Μαραθώνος

Τ.Δ. Φυλής

Τ.Δ. Γλυκών Νερών

Τ.Δ. Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Τ.Δ. Γραμματικού

Τ.Δ. Μαρκοπούλου Ωρωπού

 

Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το 2021. Συνεπώς η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Στήριξης έτους 2021.

Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 35000 € έως 40000 € ανάλογα με την βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση και την περιοχή μόνιμης κατοικίας.

Προϋπόθεση συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι το μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 12.000 € ή 10.000 € ή 8.000 € ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να υποβάλουν και να εκτελέσουν με επιτυχία επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στο μέτρο, καθώς και να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη από το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Επίσης, κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, οφείλουν να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20%, αλλά σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη ή ίση των 16.000 € ή 14.000 € ή 10.700 € ανάλογα τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ 3η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Α. Οι δικαιούχοι του μέτρου, κατά την περίοδο του σχεδίου δράσης τους καθώς και κατά την τετραετή περίοδο δέσμευσης μακροχρονίων υποχρεώσεων, θα δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ενός ελάχιστου κύκλου εργασιών.
Συγκεκριμένα, από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους στο μέτρο θα ελέγχεται αν πραγματοποιούν ετησίως κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες. Ο ελάχιστος αποδεκτός τζίρος κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου δεν πρέπει να υπολείπεται του 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο (τυπική απόδοση που προκύπτει από την δήλωση του ΟΣΔΕ 2021). Από το ημερολογιακό έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου και μέχρι και την ολοκλήρωση των μακροχρονίων υποχρεώσεων πρέπει να πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, τουλάχιστον ίσο με το 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου (τυπική απόδοση που προκύπτει από την δήλωση ΟΣΔΕ του έτους ολοκλήρωσης). Περιπτώσεις ανώτερης βίας που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές και περιορίζουν τον κύκλο εργασιών θα εξετάζονται κατά περίπτωση και ενδεχομένως σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Β. Ως προς τη βαθμολογία του μέτρου θα υπάρχει βαθμολογική πριμοδότηση όσων υποψηφίων δηλώσουν (και στη συνέχεια πραγματοποιήσουν) επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, κτίρια και κατασκευές από 10.000 ευρώ (5 βαθμοί) έως 17.500 ευρώ (10 βαθμοί). Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα μπορούν να συμπεριληφθούν και στο υπομέτρο 4.1, αρκεί να έχουν υλοποιηθεί μετά την υποβολή αιτήματος ένταξης σε σχέδιο βελτίωσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της ένταξης στο μέτρο των σχεδίων.

Γ. Κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείριση και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) το ΟΣΔΕ υπολογίζει τυπική απόδοση η οποία εμφανίζεται στην οθόνη αλλά και στην εκτύπωση. Προσοχή, η ΤΑ που υπολογίζεται από το ΟΣΔΕ είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική για τα μέτρα του ΠΑΑ. Αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, όπως, νεαρές φυτεύσεις, μη υπολογισμός τεχνικής λύσης βοσκοτόπων, επίσπορες καλλιέργειες, υπολογισμός ΤΑ που ενδέχεται να εξαιρεθεί στο ΠΣΚΕ από τον μελετητή (σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο) κ.λπ. Κατά την επεξεργασία όλων των σταδίων των αιτήσεων σε όλα τα υπομέτρα, η τυπική απόδοση που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι μελετητές είναι αυτή που υπολογίζεται από το ΠΣΚΕ η οποία είναι η μοναδική έγκυρη.

Δ. Τυπική απόδοση που προέρχεται από ιπποειδή: Ο υποψήφιος του υπομέτρου 6.1 έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την μη προσμέτρηση της τυπικής απόδοσης που προέρχεται από ιπποειδή.  Ωστόσο εάν ο υποψήφιος επιλέξει να μην προσμετράται η τυπική απόδοση των ιπποειδών του, τότε αυτή θα αφαιρείται από όλα τα έτη, δηλαδή από το 2016 έως και την ολοκλήρωση των μακροχρονίων υποχρεώσεών του.Ως προς τη βαθμολογία του μέτρου θα υπάρχει βαθμολογική πριμοδότηση όσων υποψηφίων δηλώσουν (και στη συνέχεια πραγματοποιήσουν) επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, κτίρια και κατασκευές από 10.000 ευρώ (5 βαθμοί) έως 17.500 ευρώ (10 βαθμοί). Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα μπορούν να συμπεριληφθούν και στο υπομέτρο 4.1, αρκεί να έχουν υλοποιηθεί μετά την υποβολή αιτήματος ένταξης σε σχέδιο βελτίωσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της ένταξης στο μέτρο των σχεδίων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμ. Προγραμματισμού και Εφαρμογών της Δ/νσης Αγροτικης και Κτηνιατρικής Πολιτικής της περιφέρειας Αττικής.

Καλλιώρα Παγώνα (2132065880, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Καλογερόπουλος Ανδρέας (2132065768, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Μπινιάρη Μαρία (2135065768, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Προδημοσίευσης, ο πίνακας με τα κριτήρια βαθμολογίας και ο πίνακας με τις τυπικές αποδόσεις για όλες τις καλλιέργειες.

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (20210419_ta_tipiki_apodosi_2i_prosklisi_ng.xlsx)ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΥΠΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ1721 kB2021-05-28 16:19
Download this file (vathmologia_gia_tin_3i_prosklisi_28_5.pdf)ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ1061 kB2021-05-28 16:19
Download this file (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 1107_7-4-21.pdf)ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 1107_7-4-21.pdf220 kB2021-04-14 16:01
A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.