Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης “Δύναμη Ζωής” για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων της Αττικής

Με αφορμή τη νέα ανακοίνωση της π. Περιφερειάρχη Αττικής, σχετικά με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Αττικής, μετά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» να δώσει πολιτικό περιεχόμενο στην επικείμενη υποψηφιότητα της ως βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της αλήθειας και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της δημόσιας υγείας.

Δεύτερον, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης του ιατρικού εξοπλισμού με νέα μηχανήματα, όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Ένα μέρος του προγράμματος αυτού σχεδιάστηκε από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας κι ένα άλλο, από τη σημερινή. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το σχέδιο αυτό ως ενιαίο, που στόχο έχει την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της Αττικής, προς όφελος των πολιτών. 

Τρίτον, πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση κι εγκατάσταση ενός τμήματος του εξοπλισμού που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Οι καθυστερήσεις όμως αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνον στον πρόχειρο κι επιπόλαιο τρόπο που σχεδιάστηκε το πρόγραμμα και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της προηγούμενης ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Παραγγέλθηκαν μηχανήματα κι εξοπλισμός, για να τοποθετηθούν σε δημόσια νοσοκομεία που δεν διέθεταν τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση και λειτουργία τους. Δεν είχε προβλέψει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να διαθέσει τους πόρους για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες και μετατροπές ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι, προκειμένου ο εξοπλισμός αυτός να λειτουργήσει. Είτε από άγνοια, είτε από ανικανότητα, προχώρησαν σε παραγγελίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κι όταν έφτασε η ώρα της παράδοσης, τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να δεχθούν τα μηχανήματα που παραγγέλθηκαν και οι προμηθευτές τα κρατούσαν στις αποθήκες τους γιατί δεν μπορούσαν να τα παραδώσουν.  Σε άλλες περιπτώσεις, ήταν τόσο πρόχειρες οι διαγωνιστικές διαδικασίες, που προκάλεσαν την υποβολή πλήθους ενστάσεων κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της προμήθειας. Ενώ υπήρξε και  περίπτωση, που παραγγέλθηκε ιατρικός εξοπλισμός για τις ανάγκες νοσοκομείου νοσηλείας παιδιών, αλλά ο εξοπλισμός αυτός ήταν κατάλληλος μόνον για ενηλίκους. 

Όλες αυτές τις προχειρότητες και τα λάθη του παρελθόντος προσπαθεί να διορθώσει η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στην καρδιά της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης , ενώ παράλληλα προχωρά και σε νέες ενέργειες, για να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Αττικής.

Αυτή η προσπάθεια είναι πάνω από κομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό συστήνουμε στην π. Περιφερειάρχη να είναι πιο προσεκτική όταν αναφέρεται στα ζητήματα αυτά.

Να αντιληφθεί έστω και τώρα, ότι η ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας δεν εξαντλείται σε μια απλή παραγγελία ιατρικών μηχανημάτων, έστω κι αν η παραγγελία αυτή έχει ύψος πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να μπορούν οι γιατροί και νοσηλευτές μας να κάνουν σωστά κι ανθρώπινα τη δουλειά τους, αλλά και οι συμπολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.