Σύμφωνα με ενημέρωση από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής σας γνωρίζουμε ότι, βάσειτου Προεδρικού Διατάγματος Ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα (ΦΕΚ 395Δ/03-07-2000, αr.3 παρ.iii, Ζώνη A3, εδ.6) απαγορεύεται η διέλευση και η στάθμευση μηχανοκίνητων τροχοφόρων εντός του πευκοδάσους καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον με τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης (ΦΕΚ 1830 Β/31-12-2001, κεφ.Α, παρ.iii, εδ.18) απαγορεύεται η στάθμευση σε οποιοδήποτε σημείο της Λεωφ. Σχινιά και της οδού που διέρχεται κατά μήκος του βόρειου ορίου του πευκοδάσους.

Σύμφωνα το του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- Μαραθώνα καθόλη της διάρκειας της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου): «Τα οχήματα δύνανται να σταθμεύουν στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου».

Σε περιπτώσεις που ο δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σύμφωνα με το χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ υψηλός (κατηγορίας 4) ή  Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία 5) «Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στο πευκοδάσος και στη παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ PDF 17,51 MB29/06/23 10:39:47

Πάρκο Σχινια

Όταν βρίσκομαι στο πευκοδάσος και  στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα:

ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, τόσο στις Λεωφόρους Σχινιά και Κωνσταντινουπόλεως, όσο και στους κάθετους χωματόδρομους προς το πευκοδάσος.

Επίσης,

  • ΔΕΝ ΣΤΑΘΜΕΥΩ, ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝΩ μέσα στο πευκοδάσος και στους κάθετους χωματόδρομους, που αποτελούν διόδους πρόσβασης πεζών σε περίπτωση κινδύνου (βλ. Εικόνα).
  • ΔΕΝ ΑΝΑΒΩ υπαίθριες ψησταριές (barbeque) στο πευκοδάσος και στην παραλία ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά και αποφεύγω κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
  • ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΔΕΝ ΚΑΙΩ στην ύπαιθρο ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια.
  • ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ σκουπίδια στο πευκοδάσος- ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ, ούτε γυάλινα μπουκάλια σε ξερά χόρτα – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΕΤΩ αναμμένα τσιγάρα στο πευκοδάσος ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ.
  • ΔΕΝ ΣΤΑΘΜΕΥΩ ποτέ το όχημά μου σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. (Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς).

Αν αντιληφθώ πυρκαγιά

ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΑΜΕΣΩΣ και δίνω σαφείς πληροφορίες στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) για:

την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκομαι,

– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

– το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Δεν κλείνω το τηλέφωνο προτού δώσω  όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.    

                                  

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

Ευρωπαϊκός αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:112

Ελληνική Αστυνομία: 100

ΕΚΑΒ: 166

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας / ΕΣΚΕ/Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας: 210 3359900-5

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 22940 69370

Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνος: 22940 69400

Δασαρχείο Καπανδριτίου: 22950 52450   

Δήμος Μαραθώνα: 22943 20936

Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας- Αναγγελία Δασικών Πυρκαγιών: 1591

Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα,

Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής: 210 6034583.