Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της με αρ. 172058/17-02-2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ 354/τ.Β/2016) και ειδικότερα το άρθρου 11 αυτής ανακοινώνεται ότι:

Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής διαβίβασε με το με αρ. πρωτ. 477280/2020 έγγραφό της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΕΙΔΙΚΟ ΣΑΤΑΜΕ) του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Κερατέας – Λαυρίου (ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου) ο οποίος λειτουργεί στην περιοχή του όρμου Αγίου Νικολάου Θορικού, στη θέση Φραγκολίμανο στο Δήμο Λαυρεωτικήςτης Περιφέρειας Αττικής με τα παραρτήματα του. Το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να ενημερωθεί και να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση όπως προβλέπεται.

Στον ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου αποθηκεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα, τα οποία εμπίπτουν στην KYA 172058/2016, ενώ υπάρχουν και άλλες ουσίες, που χρησιμοποιούνται (π.χ. οξυγόνο, ασετιλίνη, διάφορα χημικά κ.α.), οι οποίες ακόμα και αν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επικινδύνων ουσιών της ΚΥΑ, βρίσκονται σε ποσότητες μικρότερες της απαίτησης για κοινοποίηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ. Τα σενάρια ατυχημάτων που εξετάζονται στη Μελέτη Ασφαλείας είναι τα εξής: α) Φωτιά σε όλη την επιφάνεια μιας εκ των μεγάλων δεξαμενών του καυσίμου μετά τη βύθιση της οροφής της από ανάφλεξη, β) Φωτιά σε όλη την επιφάνεια της λεκάνης ασφαλείας μιας από τις δεξαμενές diesel, και γ) διασπορά διοξειδίου του θείου στις ως άνω περιπτώσεις. Οι επιπτώσεις των περισσότερων σεναρίων που μελετήθηκαν περιορίζονται μέσα στα όρια της εγκατάστασης.

Στο Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΕΙΔΙΚΟ ΣΑΤΑΜΕ) περιγράφονται οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής σε περίπτωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, τα σενάρια ατυχημάτων και οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεών τους.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της δημόσιας διαβούλευσης είναι από 8-07-2020 έως και 27-07-2020. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της Λ. Συγγρού 15-17, Αθήνα (τηλ. 2132063534-536)  ή στην Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής επί της Άντερσεν 6 και Μωραϊτη, Αθήνα (τηλ. 2132148467 -2132148312) αντίστοιχα και να καταθέτουν ή να αποστέλλουν ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά (e-mail: ssona@patt.gov.gr και grppna@patt.gov.gr) τις απόψεις τους (στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης).

Η παραπάνω ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr) στο πεδίο των ανακοινώσεων της Πολιτικής Προστασίας καθώς και στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Η ανωτέρω ανακοίνωση θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα ‘’Ο Λόγος’’ στις 9/072020