wrapper

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 16/4/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Απολογισμός ελέγχων από 16/3/2020 έως και 15/4/2020 από κλιμάκια της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής στην περιοχή ευθύνης της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών»

 

Για το θέμα των ελέγχων από τα κλιμάκια της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής στην περιοχή ευθύνης της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμητρα Νάνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτικού κοινού, πραγματοποιήθηκαν υγειονομικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας σχετικά αφενός με την τήρηση των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας, αφετέρου με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον SARS-Cov-2. Τα μέτρα στην δεύτερη περίπτωση αφορούν ιδίως στον καθαρισμό και απολύμανση σε χώρους και επιφάνειες (τήρηση αρχείου καθαρισμού – απολύμανσης, απεντόμωσης – μυοκτονίας), στην ατομική προστασία του προσωπικού, στην παροχή αντισηπτικού σε καταναλωτές, στην τήρηση του αριθμού εξυπηρετούμενων ατόμων εντός του χώρου, στην τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων ατόμων στα ταμεία. Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε έμφαση ευθύς εξ αρχής στην εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ιδίως μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην πατρίδα μας, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών λειτουργίας των υπηρεσιών (εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας), ευθυγραμμισμένων με τα επείγοντα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα διευκόλυνσης των ευπαθών ομάδων φροντίδας τέκνων κλπ.)».

 

Ειδικότερα το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 15.4.2020 επόπτες δημόσιας υγείας της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών πραγματοποίησαν συνολικά 71 ελέγχους και διαπίστωσαν 55 παραβάσεις.

 

Οι συστάσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως σε χειριστές τροφίμων για την εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής και προληπτικών δράσεων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς και για τη σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, για το συχνό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε χειρισμό τροφίμων (προετοιμασία, μαγείρεμα), για την τήρηση της ενδεικνυόμενης απόστασης μεταξύ εργαζομένων αλλά και πελατών, τον επαρκή αερισμό των εγκαταστάσεων, τη συχνότητα καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών, την παροχή αντισηπτικού σε πελάτες.

√ Μικτά κλιμάκια από τις Δ/νσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας διενεργούν έλεγχο για τη συμμόρφωση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) προς τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Μετά από κάθε έλεγχο συντάσσεται αναφορά που κοινοποιείται αρμοδίωςή/και κατά περίπτωση τα στοιχεία παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα. Κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα αναφοράς έγινε μία καταγγελία για τις συνθήκες λειτουργίας σε ΜΦΗ βάσει της οποίας, μετά από διερεύνηση, δεν προέκυψαν παραβάσεις.

√ Τέλος, κλιμάκιο ιατρών της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είχε ενημερωθεί για τον κατάπλου ιστιοπλοϊκού σκάφους στη Μαρίνα Αλίμου στις 30.3.2020, το οποίο είχε ναυπηγηθεί από την Γαλλία και είχε ενδιάμεσο σταθμό την Ιταλία για εφοδιασμό καυσίμων. Το εν λόγω κλιμάκιο αφού παρέλαβε τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας για τους επιβαίνοντες και τα σχετικά έντυπα με τα ατομικά στοιχεία τους, έδωσε γραπτές οδηγίες για την απομόνωση επαφών στο σπίτι, συνέστησε την απολύμανση του σκάφους και ενημέρωσε αρμοδίως τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την προστασία της υγείας των πολιτών.

 

 

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών

Τηλέφωνα: 213 2129101, 213 2129104, 213 2129105, 213 2129106, 213 2129110 και 213 2129117
Fax: 213 2129121
e-mail: id.nta@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.