wrapper

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π. Ε. Ανατολικής Αττικής υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Θανάση Αυγερινού.

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Θανάση Αυγερινού και παρουσία του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Αντικείμενο του Σ.Ο.Π.Π. ήταν ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2019, οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων - παγετού κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς και δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση σεισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, τονίζοντας την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στη διαρκή επαγρύπνηση και τον έγκαιρο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

- Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη, αφού είχαμε είκοσι τέσσερις (24) ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας πολύ υψηλό - κατηγορία 4, δύο (2) ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 5 - κατάσταση συναγερμού και  αρκετά συμβάντα στην Ανατολική Αττική. Παρόλα αυτά, ο τελικός απολογισμός είναι με θετικό πρόσημο και θα ήθελα να ευχαριστήσω γι΄ αυτό, τόσο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και το Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και φυσικά τους εθελοντές, που αποτελούν βασικό κομμάτι στον κρίκο της πυρόσβεσης.

- Όσον αφορά τις προληπτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, εν όψει της χειμερινής περιόδου που έρχεται, σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής επιλαμβάνεται τον καθαρισμό των ρεμάτων, την ολοκλήρωση του καθαρισμού και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας σε διάφορες περιοχές που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Τόνισε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν επαρκούν τα μέσα από τις εργολαβίες που τρέχουν ή δεν υπάρχουν εργολαβίες, σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος θα επέμβει η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας μέσω του Μητρώου Ιδιωτικών Μηχανημάτων. Εκτενής αναφορά έγινε και στο ζήτημα της «Οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω πλημμυρικών φαινομένων».

- Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι ήδη υπάρχουν ανάδοχοι στις εργολαβίες αποχιονισμού που θα εκτελεστούν από τη Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας, καθώς και μητρώο ιδιωτικών μηχανημάτων από την Πολιτική Προστασία. Τα μηχανήματα έργου που διαθέτει η Αντιπεριφέρεια έχουν παραχωρηθεί σε Δήμους. Ήδη, υπάρχει επαρκής ποσότητα αλατιού στις αποθήκες της Περιφέρειας και θα γίνει, εάν απαιτηθεί, και νέα προμήθεια.

- Σε σχέση με το σεισμό, έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα ανά Δήμο όλοι οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού οι οποίοι έχουν απεικονιστεί χαρτογραφικά στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για το σημείο που θα συνεδριάσει το Σ.Ο.Π.Π. σε περίπτωση που το κτίριο αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας, καθώς και πού θα λειτουργήσουν εναλλακτικά οι κρίσιμες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επανεξετάζουν προληπτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα την ετοιμότητά τους και τον σχεδιασμό των δράσεων σε σχέση με τον σεισμικό κίνδυνο.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης με την ιδιότητά του ως Προεδρεύων του Σ.Ο.Π.Π., αφού ευχαρίστησε όλους για άλλη μια φορά για τη συμμετοχή τους, εξέφρασε την πίστη του στη βοήθεια και συνδρομή τους για το δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας και τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της Αντιπεριφέρειας είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων και φορέων.

Στη σύσκεψη εκτός από τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της Δ/νσης Πολ. Προστασίας Αποκεντρ. Διοίκησης, της Δ/νσης Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας, του Τμήματος Πολ. Προστασίας  Π.Ε. Ανατ. Αττικής, της Σχολής Τεθωρακισμένων, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, των Λιμεναρχείων, της Πυροσβεστικής, της Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, των Δασαρχείων, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε.Α.Α., του ΣΠΑΥ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΑΣΠ, της 2ης Δ.Υ.ΠΕ- Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας», του ΣΠΑΠ, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής, των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων των Δήμων.

 

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (IMG-2894.JPG)IMG-2894.JPG340 kB2019-11-07 14:28
Download this file (IMG-2895.JPG)IMG-2895.JPG339 kB2019-11-07 14:29
Download this file (IMG-2896.JPG)IMG-2896.JPG247 kB2019-11-07 14:29
Download this file (IMG-2897.JPG)IMG-2897.JPG334 kB2019-11-07 14:29

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

Τηλέφωνο: 213 2005122, 213 2005123
Fax: 213 2005105
e-mail: ant.anatolikis@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.