Την Δευτέρα 30-07-2018, κατόπιν εντολής της Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένας Δούρου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας, στην Ελευσίνα, με θέμα: Ενημέρωση και συντονισμός δράσεων για θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πλημμυρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές), λόγω πρόγνωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Η έκτακτη σύγκληση πραγματοποιήθηκε λόγω πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Κάθε μέλος του ΣΟΠΠ αναφέρθηκε τόσο στην ετοιμότητα του φορέα που εκπροσωπεί, όσο και στην ανάγκη καλύτερης κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν όπως π.χ. αποκατάσταση αγροτικών δρόμων, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία των έργων που αφορούν την αποκατάσταση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών καθώς και για το αντιπλημμυρικό έργο που αφορά την διευθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης –  Σούρες. Τονίστηκε από όλους η αναγκαιότητα επαγρύπνησης όταν έκτακτα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Δυτική Αττική, πολύ περισσότερο δε, όταν οδηγούν σε καταστάσεις κρίσης, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του ΣΟΠΠ, ώστε  να επιτυγχάνονται τον κατάλληλο χρόνο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πριν την έναρξη του ΣΟΠΠ  Κρατήθηκε ευλαβικά ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική. 

______________________________________________________________

Επισυνάπτεται η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Βασιλείου Γιάννη :

Κυρίες και Κύριοι Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας.
Το Σ.Ο.Π.Π (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) Δυτικής Αττικής που έζησε και διαχειρίστηκε την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου, εκφράζει την συντριβή του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, εξ’ αιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας, στεκόμαστε πλάι στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Πριν προχωρήσουμε δε, θα σας παρακαλέσω στην μνήμη των θυμάτων να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή.

Κύριες και κύριοι πριν πάρει τον λόγο ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής κ. Λειβαδάρος Γιάννης, θα αναφερθώ σε πέντε ζητήματα.

1-Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής, τα οποία βλέπουμε να διαδέχονται το ένα το άλλο απαιτούν από όλους μας ψυχραιμία, συνεργασία αλλά και αποφασιστικότητα, ως προς τις ενέργειες που κάνουμε για την αντιμετώπιση τους, με κεντρικό μέλημα την προστασία της ανθρώπινης  ζωής.

2- Θέλω να εξάρω τον αναντικατάστατο ρόλο όλων των ένστολων για την συμβολή τους όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα, την αρίστη συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Αττικής μαζί τους, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκρινόμαστε πάντοτε σε όποια αιτήματα υπάρχουν εκ μέρους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, δεδομένου ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής είναι επικουρικός.

3- Επειδή συστατικό στοιχείο των κρίσεων είναι η αντικειμενική εξέταση των καταστάσεων που προκύπτουν, ώστε όσοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν να λειτουργούν με καθαρό μυαλό και όχι υπό καθεστώς πανικού, σας καλώ να κλείνουμε τα αυτιά σε οτιδήποτε εντύπως ή από το διαδίκτυο ή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρωθούμε στο καθήκον και στην αποστολή που έχει κάθε ένας από εμάς, αλλά και όλοι μαζί ως Σ.Ο.Π.Π να επιτελέσουμε.

4- Καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από 13 σημεία στην περιοχή της Κινέττας, κυρίως όμως ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς, έπαιξε η διαταγή εκκένωσης που πρότεινε η Πυροσβεστική υπηρεσία, η υλοποίηση αυτής από τον Δήμο και τις εθελοντικές ομάδες, οι δυνατότητες διαφυγής που υπήρχαν στην συγκεκριμένη περιοχή από τους πολίτες, και ασφαλώς η παρουσία της Πυροσβεστικής στο πεδίο από την πρώτη στιγμή εκδήλωση της.
Να αναφέρω δε, πως η Πυροσβεστική υπηρεσία έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά και το σούρουπο του Σαββάτου, καθώς κατάφερε ευτυχώς να ελέγξει άμεσα και μια άλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κορυφογραμμή της Ψάθας, που εάν δεν το είχε καταφέρει θα υπήρχαν σημαντικές συνέπειες.

5- Τέλος επειδή τις πυρκαγιές διαδέχονται οι πλημμύρες κοκ, αυτό που χρειάζεται σήμερα να κάνουμε δεν είναι θεωρητική συζήτηση.
Είναι η αναφορά τυχόν κενών που υπάρχουν στην πολιτική προστασία ή δυσλειτουργιών σε ότι αφορά την επικοινωνία μας ή την εμφάνιση νέων προβλημάτων που υπήρξαν και εντοπίσαμε, με κεντρικό πάντα προσανατολισμό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ώστε να καταλήξουμε σε επιπρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε όχι άμεσα, αλλά σήμερα. 
Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του έκτακτου Σ.Ο.Π.Π.

______________________________________________________________

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος :

Ι.Μαλανδράκης Λιμεναρχείο Ελευσίνας, Ε.Δαλιάνης Ομοσπονδία συλλόγων Κινέττας, Ε.Λιάκος Θριάσιο, Π.Καλυμνάκης και Ι.Καλυμνάκης Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου, Μ. Καρέλου, Μ.Τζωρτζάτου Δ/ση Υγείας ΠΕΔΑ, Β.Σκούρτη ΔΑΟΚ ΠΕΔΑ, Χ.Κανάκης Δ.Σύμβουλος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Γ.Κοροπούλης, Γ.Σκαφιδάς, Α.Θεοχάρης Δασαρχειο Πάρνηθας, Π.Σπύρου ΠΕ ΠΕΔΑ, Π.Κοντούλης Μάνδρα, Ι.Λειβαδάρος  και Α.Αντύπας ΠΠ ΠΕΔΑ, Ε.Λιάκος Δήμος Ασπροπύργου, Ε. Χριστογιάννης ΟΣΕ, Π.Μπορομπόκας ΤΠΣΕΑ/ΟΣΕ ΑΕ, Σ.Φράγκου Δασαρχείο Μεγάρων, Α.Κωνσταντινίδης Δήμος Ασπροπύργου, Β.Δέδες Εθελοντική Ομάδα ΘΡΙΑ Ασπροπύργου, Β. Τζομάλκας Αστυνομία, Μ.Ρήγας, Εθελοντική Κουρος, Μ.Κιτσαή Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών, Δ.Στέλλιου Αποκεντρωμένη, Π.Παππά Περιφερειακή Σύμβουλος, Σ.Δρίκος και Α.Παπακωνσταντίνου και Κ.Πλούμπης Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Σ.Δήμου Περιφερειακή Σύμβουλος, Ι.Κλεφτοσπύρος ΠΥ Ελευσίνας, Δ.Καιάφας ΠΥ Μεγάρων, Δ.Ελένης 112 ΠΜ, Χ. Καρατζά ΤΟΣΚΕΔΠ Ελευσίνας, Δ.Σταματάκος Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ι.Περιστεράκης ΣΠ/ΔΥΒ, Δ.Ραυτόπουλος ΔΤΥ ΠΕΔΑ, Ε.Νίκα Δ/νση Υγειονομικού ελέγχου ΠΕΔΑ, Θ.Πρόκος Ολυμπία Οδός, Ι.Πανωλιάσκος Τροχαία Ελευσίνος, Σ.Κανάκης Δήμος Ελευσίνος, Β.Χαλιώτης Δ/νση Ανάπτυξης, Τ.Φαρμάκης Περιφερειακός Σύμβουλος, Χ.Λάγιος ΣΕΔ Μεγάρων, Κ.Φυλακτός Δήμος Μεγάρων.