wrapper

«Ένταξη της κατασκευής του έργου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Δήμου Σπετσών στο ΕΠΕΡΡΑΑ, από την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων»

Επιτυχή κατάληξη είχε η πρόταση που κατέθεσε η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Σπετσών. Η πρόταση που υποβλήθηκε μετά την προγραμματική συμφωνία Περιφέρειας Αττικής - Δήμου Σπετσών, έγινε δεκτή και το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΡΑΑ), γεγονός πολυσήμαντο που ανοίγει πλέον το δρόμο ώστε το μεγάλο αυτό έργο ζωής για τις Σπέτσες να υλοποιηθεί άμεσα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 19.021.142,45 ευρώ και η ένταξη έγινε με την απόφαση με Α.Π, οικ. 171089/31-8-2011 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με κωδικό MIS 340029.

Σκοπός του έργου είναι η συγκέντρωση και επεξεργασία των λυμάτων των Σπετσών, ενός νησιού που αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά λόγω των άριστων περιβαλλοντικών δεδομένων, της μικρής απόστασης από τον Πειραιά και, κυρίως, λόγω των αμέτρητων τοποθεσιών φυσικής ομορφιάς που περιβάλλουν το μοναδικό -και ομώνυμο- οικισμό του νησιού.

Με το αναπτυξιακό αυτό έργο βελτιώνονται ποιοτικά οι συνθήκες ζωής, με άμεσο αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το σχεδιασμό των προϋποθέσεων αναπτυξιακών εφαρμογών που θα προσδώσουν στη γενικότερη αντιμετώπιση των Σπετσών, χαρακτήρα σταθερότητας με σημαντική έμφαση σε βασικότατα έργα υποδομής. Δίδεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος μιας και αυτό αποτελεί το φυσικό μέγεθος προσέλκυσης και εξυπηρέτησης των τουριστών, καθώς ο τουρισμός παράγει κύριες απασχολήσεις του πληθυσμού που αποτελούν σημαντικούς συντελεστές των προοπτικών ανάπτυξης του νησιού.

Μετά από την θετική αυτή εξέλιξη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ένταξη της κατασκευής του έργου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Δήμου Σπετσών στο ΕΠΕΡΡΑΑ, αποτελεί κορυφαίας σημασίας εξέλιξη για το μέλλον των Σπετσών και δικαίωση της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του Δήμου Σπετσών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες το νησί.

Με το έργο αυτό μπαίνουν οι βάσεις για να οδηγηθούν οι Σπέτσες σε μια νέα εποχή αυτάρκειας, δημιουργίας και ανάπτυξης και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, ως ένα από τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια του.

Η απόφαση για την χρηματοδότηση ενός τέτοιας χρησιμότητας έργου, δείχνει στην πράξη ότι το μήνυμα του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού «με έργο πάμε μπροστά», έχει αντίκρισμα αλήθειας και δικαιώνει την απόφασή μας να κινηθούμε με συνέπεια για τη δημιουργία έργων υποδομών που θα αναβαθμίσουν τα νησιά μας, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία συνθηκών για παροχή καλύτερων υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν στην πράξη το τουριστικό προϊόν.

Η βούληση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και η δική μου ως πρώτου αιρετού Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, είναι να υλοποιήσουμε έργα ουσίας και δράσεις αιχμής, που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των μικρών μας πατρίδων, με το βλέμμα στραμμένο στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα. Με συνέργειες και αποφασιστική δράση, ξεκινάμε ένα έργο ζωής που θα δώσει στις Σπέτσες σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Αυτή είναι μόνο η αρχή για τα νησιά μας που θέλουν και δικαιούνται καλύτερης τύχης.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειά μας, τα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας που κατέβαλαν άοκνες πολύμηνες προσπάθειες και, κυρίως, τον Δήμαρχο Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, που μας εμπιστεύθηκαν την προώθηση και την εκτέλεση ενός έργου που θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στο νησί»

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

Τηλέφωνο: 213 2073723, 213 2073724
Fax: 213 2073749
e-mail: ant.nison@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

id.nison@patt.gov.gr

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.