wrapper

Ομιλία στην ημέρα μνήμης των εθνικών ευεργετών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό στις σημερινές εκδηλώσεις για την «ημέρα μνήμης των εθνικών ευεργετών», εκφώνησε την καθιερωμένη ομιλία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η ομιλία είχε ως εξής:

«Η Ελληνική Πολιτεία μετά από παρέλευση πολλών δεκαετιών, ήρθε να αναγνωρίσει και να καθιερώσει το σημερινό εορτασμό, τιμώντας τους Εθνικούς μας Ευεργέτες.

Με το πρώτο διάταγμά του, το 2007, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθιέρωσε τη σημερινή μέρα, την 30η Σεπτεμβρίου, ως «Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών», ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της μνήμης και στην αληθινή καταγραφή της ιστορίας.

Όμως, εκατονταετίες νωρίτερα ο ελληνικός λαός ένοιωσε στην καθημερινότητά του τη φλόγα της μεγάλης αυτής προσφοράς, είδε στα μάτια αυτών των μεγάλων πατριωτών την απόφαση και την πράξη να στηριχθεί η πατρίδα.

Και εμείς, σήμερα, εδώ, τιμούμε το έργο των ανθρώπων που με αγάπη για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο προσέφεραν στους εθνικούς μας αγώνες και υπηρέτησαν με πίστη και αφοσίωση τις διαχρονικές -και πολλές φορές αφημένες στην άκρη- αξίες του Πολιτισμού και του Ανθρωπισμού.

Σήμερα, αποτείνουμε φόρο τιμής και φέρνουμε στη μνήμη μας ευλαβικά, όλους εκείνους που σε χαλεπούς καιρούς για το γένος και τον τόπο, έδωσαν το δικό τους βροντερό παρόν, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του χειμαζόμενου λαού, στη διαμόρφωση του νεοελληνικού μας πολιτισμού, στην απελευθέρωση και εντέλει στην αναγέννηση της Ελλάδας.

Τα φωτεινά παραδείγματα των μεγάλων ευεργετών και οι καίριες παρεμβάσεις τους, έχουν την αρχή τους στον 16ο αιώνα - από τότε καταγράφονται οι πρώτες μεγάλες δωρεές των ομογενών μας που στόχο είχαν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και την με κάθε τρόπο υποστήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια, του οράματος «να φωτισθεί το γένος».

Η ίδρυση πρωτοποριακών και πρότυπων σχολείων, οι δωρεές οικημάτων για κοινωφελείς σκοπούς, η στήριξη μεγάλων φιλανθρωπικών έργων, η χρηματοδότηση εξαίρετων για την πορεία του γένους εκδόσεων, αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα κι έγινε με χρήματα των ομογενών που προσφέρθηκαν αθόρυβα και μεγάλη αγάπη, πριν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Όμως και μετά από αυτήν, οι μεγάλοι μας ευεργέτες συνεχίζουν την πολυσήμαντη προσφορά τους, ασταμάτητα και με συγκινητικούς ρυθμούς, εμφορούμενοι από υψηλά ιδανικά, με οδηγό την ατόφια και χωρίς όρια αγάπη για την πατρίδα και τον πλησίον.

Που οφείλονται τα δημόσια κτίρια που άρχισαν να χτίζονται στην Αθήνα, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα;

Κατά κύριο λόγο στους εθνικούς ευεργέτες. Σχεδόν κάθε μεγάλο δημόσιο έργο στην Πρωτεύουσα, κρύβει στα γερά του θεμέλια έναν δωρητή, έναν εθνικό ευεργέτη, ένα άνθρωπο του καθήκοντος…

Αμέτρητα είναι τα χρήματα που εστάλησαν από τους Έλληνες της διασποράς για να κτιστούν και να λειτουργήσουν… το Πολυτεχνείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία των Επιστημών, η Ριζάρειος Ακαδημία, το Βαρβάκειο αρρεναγωγείο, το Αρσάκειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα μεγάλα ορφανοτροφεία Αμαλιείο και Χατζηκώνστα, η Μητρόπολη των Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, οι φυλακές, τα άσυλα ανιάτων και αστέγων, τα Πτωχοκομεία, τα Γηροκομεία και τα Βρεφοκομεία, καθώς και δεκάδες κτίρια που εξασφάλισαν φροντίδα για την ψυχαγωγία και οδήγησαν στην πνευματική καλλιέργεια των Αθηναίων.

Το προσκλητήριο του γένους και της πατρίδας στο οποίο ανταποκρίθηκαν με αγάπη και περίσσευμα ψυχής οι μεγάλοι αυτοί πατριώτες είναι μεγάλο και βροντερό. Κυριολεκτικά, ο κατάλογος των μεγάλων μας ευεργετών αποτελείται από ονόματα βαριά που έγραψαν ιστορία:

 • Ανδρέας Βαλλιανός, Μαρίνος Βαλλιανός, Παναγής Βαλλλιανός,
 • Αναστάσιος Ζωσιμάς, Νικόλαος Ζωσιμάς,
 • Αναστάσιος Σισμάνογλου, Κωνσταντίνος Σισμάνογλου,
 • Ανδρέας Συγγρός,
 • Απόστολος Αρσάκης,
 • Σίμων Σίνας, Γεώργιος Σίνας,
 • Γεώργιος Ριζάρης, Μάνθος Ριζάρης,
 • Γεώργιος Χατζηκώνστας,
 • Δημήτριος Βερναρδάκης,
 • Εμμανουήλ Μπενάκης, Αντώνης Μπενάκης,
 • Ευγένιος Ευγενίδης,
 • Ιωάννης Βαρβάκης,
 • Ιωάννης Μπάγκης,
 • Λέων Μελάς, Ιωάννης Μελάς,
 • Κωνσταντίνος Ιωάννου,
 • Ευαγγέλης Ζάππας, Κωνσταντίνος Ζάππας,
 • Νικόλαος Στουρνάρης,
 • Παναγής Χαροκόπος,
 • Γρηγόριος Μαρασλής, Γεώργιος Μαρασλής,
 • Διονύσιος Αιγινήτης,
 • Θεόδωρος Αρεταίος,
 • Ζώης Καπλάνης,
 • Βασίλειος Σιβιτανίδης,
 • Ιωάννης Δαμπόλης,
 • Αλέξανδρος Σούτσος,
 • Μιχαήλ Τοσίτσας,
 • Γεώργιος Σταύρου

Τεράστιος ο κατάλογος των ευεργετών, ατέλειωτος ο κατάλογος των ευεργεσιών, ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων η προσφορά και η δράση των μεγάλων αυτών πατριωτών.

Ακριβώς δίπλα στους επώνυμους ευεργέτες, αξίζει να αναφερθούμε χωριστά και στους χιλιάδες ανώνυμους ευεργέτες.

Εκείνους που δεν μπόρεσε να καταγράψει η ιστορία, αλλά είχαν τη δική τους χρυσή διαδρομή προσφοράς…

Ένας και μόνο αριθμός φτάνει για να φωτιστεί η προσφορά τους μέσα σε δύο δεκαετίες μόνο, στην αρχή του προηγούμενου αιώνα: Από το 1900 έως το 1920 καταγράφονται 3.962 δωρεές και κληροδοτήματα για την ενίσχυση των εθνικών αγώνων και την κατασκευή κοινωφελών έργων. Απίστευτο, αλλά αληθινό…

Αποκαλυπτικό της μεγάλης προσφοράς των Εθνικών και επώνυμων ευεργετών που με το έργο τους έδωσαν πολλά στη χώρα μας, έμειναν αθάνατοι στη μνήμη του έθνους και γι’ αυτό αποτελούν φάρο και οδηγό για τις γενιές που έρχονται και στέρεα βάση για την εθνική μας αυτογνωσία και εγρήγορση.

Σήμερα που, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μια κρίσης που απειλεί την εθνική μας υπόσταση και υποσκάπτει τα θεμέλια δημιουργίας εκατονταετιών, απειλώντας με διάρρηξη τον κοινωνικό μας ιστό, οφείλουμε ως σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας στρατηγικής να αναδείξουμε έτι περαιτέρω, μέσα από το παρελθόν αλλά και το παρόν, τις αναλλοίωτες αξίες της φιλοπατρίας, του ανθρωπισμού, του πολιτισμού.

Τώρα που η πατρίδα είναι και πάλι σε δύσκολη θέση επειδή οι ηγεσίες της δεν ανταποκρίθηκαν στις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού, τώρα είναι η ώρα να δράσει με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση η νέα γενιά επωνύμων και ανωνύμων σύγχρονων δωρητών και ευεργετών που έκανε την εμφάνισή της τα προηγούμενα χρόνια με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, δίνοντας νέα αξία, νόημα και περιεχόμενο στην προσφορά, στηρίζοντας τη διαχρονική εμβληματική παρουσία των μεγάλων ευεργετών μας.

Δεν λησμονούμε και δεν θα λησμονήσουμε ποτέ, τη μεγάλη προσφορά των εθνικών μας ευεργετών.

Αποτελεί για εμάς χρέος τιμής και συνείδησης να τους τιμούμε για πάντα, γιατί με το μεγάλο τους έργο στήριξαν τη σύγχρονη πορεία του Ελληνισμού και σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα…

Η ζωή τους, το λαμπρό τους παράδειγμα, η γεμάτη αυτοθυσία σεμνή προσφορά τους μας εμπνέει και μας οδηγεί. Οι Εθνικοί μας Ευεργέτες που σήμερα τιμούμε δείχνουν και πάλι το δρόμο για τη δημιουργία, την αλληλεγγύη και την εθνική ανάταση.

Έχοντας σαφή επίγνωση ότι «Σήμερον εμού, Αύριον ετέρου και Ουδέποτε τινός…», οι μεγάλοι αυτοί πατριώτες έμειναν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη ενός ολόκληρου λαού που και σήμερα με το βλέμμα στραμμένο σε αυτούς και τις αξίες που υπηρέτησαν, ελπίζει να βρει το νέο ελπιδοφόρο μέλλον που του αξίζει».

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

Τηλέφωνο: 213 2073723, 213 2073724
Fax: 213 2073749
e-mail: ant.nison@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

id.nison@patt.gov.gr

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.