wrapper

Για το πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας

Σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης της Αίγινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την υδροδότηση της Αίγινας έχει υπερβεί κάθε όριο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται οι πολίτες σε διαρκή ομηρία.

Για την αλήθεια και την πολύπλευρη των πολιτών, οφείλω να ενημερώσω ότι η επιχορήγηση του Δήμου Αίγινας για τη υδροδότηση με υδροφόρα πλοία για το 2011, ανήλθε σε 1.350.000 ευρώ, ποσό που έχει καταβληθεί.

Επιπλέον, με κατεπείγουσα απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ζητείται αύξηση ορίου του ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής, για άμεση επιπλέον επιχορήγηση 200.00 ευρώ, ώστε να στηριχθεί η υδροδότηση της Αίγινας, ποσό που πιστεύουμε ότι θα εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατόν.

Είναι προφανές και κατανοητό σε όλους, ότι η εύρυθμη και σωστή λειτουργία υδροδότησης της Αίγινας δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην επιχορήγηση αυτή, ούτε σε αυτό το μοντέλο που συνέτεινε στον εφησυχασμό και σε μια παλαιού τύπου λειτουργία που έκρυβε το πραγματικό πρόβλημα, χωρίς να δίνει πραγματική λύση.

Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχει ομαλή λειτουργία στη μεταφορά νερού και την ποιοτική και επαρκή υδροδότηση του νησιού.

Προς τούτο κάνω έκκληση στη δημοτική αρχή να αποφασίσει και να στηρίξει μια νέα, μόνιμη, γόνιμη και αποτελεσματική λειτουργία ομαλής υδροδότησης της Αίγινας, ώστε να πάψουν οι πολίτες να είναι σε διαρκή ομηρία.

Καλώ, για μια ακόμη φορά, τους υδρομεταφορείς να ανταποκριθούν στο έργο τους, το οποίο έχει τεράστια κοινωνική διάσταση. Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ για όσες υπηρεσίες πραγματικά προσφέρουν και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώνονταν κανονικά και ουδέποτε είχαν χρηματική απώλεια.

Τέλος, κάνω έκκληση σε όλους τους καταναλωτές, Αιγινήτες και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, να ανταποκριθούν άμεσα στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αν είχαν εισπραχθεί δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η κατάσταση για την οποία κανένας δεν μπορεί να είναι υπερήφανος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως πρόσφατα είχα υποστηρίξει στο Περιφερειακό συμβούλιο, είναι αδιανόητο να συνεχίζονται τακτικές του παρελθόντος στο μείζον θέμα της ποιότητας και της επάρκειας νερού σε όλα τα νησιά της Αττικής. Δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή μια τέτοια παλαιοκομματική κατάσταση, όπου οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού -παρότι επιδοτούνται γενναία- ούτε να συνεχιστεί η παλιά ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ λειτουργία, βάσει της οποίας δεν εισπράττονται έγκαιρα ή καθόλου τα τέλη ύδρευσης του νερού. Σε όλους τους δήμους υπάρχουν μεγάλα χρέη προς τους μεταφορείς νερού, ενώ ταυτόχρονα, χιλιάδες λογαριασμοί δημοτών είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ!

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να τις μεταθέτει. Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εγώ προσωπικά, είμαστε καθημερινά παρόντες, με συγκεκριμένες ενέργειες, προτάσεις και έργο, για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις νέες προοπτικές υδροδότησης των νησιών μας, γιατί πιστεύουμε ότι η παροχή ποιοτικού νερού είναι προτεραιότητα και αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός τόπου».

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

Τηλέφωνο: 213 2073723, 213 2073724
Fax: 213 2073749
e-mail: ant.nison@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

id.nison@patt.gov.gr

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.