wrapper

Με αφορμή καταγγελία για την ποιότητα του βόειου και χοιρινού κρέατος που διανεμήθηκε σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ στο δήμο Σαλαμίνας τα στελέχη της αρμόδιας επιτροπής παραλαβής προέβησαν και σε περαιτέρω ελέγχους, εκτός από αυτούς που είχαν προηγηθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν εντοπίστηκαν αλλοιώσεις στα τρόφιμα που διανεμήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων.

Μεαφορμή τη σχετική καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε και αφορά στην ποιότητα του βόειου και χοιρινού κρέατος που διανεμήθηκε από το δήμο Σαλαμίνας στους δικαιούχους στις 19-2-2021, στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος ΤΕΒΑ, επισημαίνεται πως στη συγκεκριμένη παρτίδα τροφίμων διενεργήθηκαν 3 έλεγχοι, εκ των οποίων ο ένας αιφνιδιαστικά κατά τη διαδικασία διανομής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και των 3 ελέγχων δεν εντοπίστηκαν αλλοιώσεις στα τρόφιμα που διανεμήθηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ειδικότερα πέραν των τακτικών και προβλεπόμενων ελέγχων των προηγούμενων ημερών η επιτροπή προέβη και σε αιφνιδιαστικό έλεγχο σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021. Κατά το δειγματοληπτικό έλεγχο εξετάστηκαν τεμάχια νωπού βόειου και χοιρινού κρέατος και ελέγχθηκαν ως προς το χρώμα, την οσμή και την παρουσία τυχόν αλλοιώσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων «κανονικό χρώμα, οσμή χαρακτηριστική του είδους του κρέατος (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΚ 853/2004) και χωρίς εμφανείς αλλοιώσεις αφυδάτωσης ή σήψης, η δε συσκευασία βρέθηκε ακέραιη».

Με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής στην ασφάλεια των πολιτών, οι έλεγχοι που διενεργούνται σε όλα τα τρόφιμα που διανέμονται, είναι συνεχείς και εξονυχιστικοί. 

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται στους ωφελούμενους να ακολουθούν τις προβλεπόμενες οδηγίες συντήρησης και φύλαξης και να ελέγχουν προσεκτικά το συσκευασμένο προϊόν πριν από την αποθήκευση και τη συντήρηση του .Στην πιθανότητα εντοπισμού αλλοιώσεων συνίσταται να επισημαίνεται το πρόβλημα από τους ωφελούμενους άμεσα, χωρίς να μεσολαβήσει διαδικασία συντήρησης ή ψύξης. 

Σημειώνεται πως από τις 16/11/2020 που ξεκίνησαν οι διανομές  μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά σε όλους τους τομείς, στους οποίους είναι επικεφαλής η Περιφέρεια Αττικής,  75 αποστολές προϊόντων, οι οποίες έχουν περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρμόδιες επιτροπές παρουσία κτηνιάτρου. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί  134.095,38 κιλά κρέατος εκ τον οποίων τα 67.067,48 κιλά ήταν βόειο κρέας και 67.027,90 κιλά ήταν χοιρινό κρέας.

Παρακάτω ακολουθούν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η αρμόδια  Επιτροπή Ελέγχου στη συγκεκριμένη διανομή

  • Την Παρασκευή 12-2-2021 η επιτροπή σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην ψυκτική αποθήκη του αναδόχου έκρινε την ποιότητα των κρεάτων ικανοποιητική σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διακήρυξης και παρέλαβε 6.044 τεμάχια νωπού βόειου κρέατος σε συσκευασία 1 κιλού (ημερομηνία παραγωγής 8-2-2021 και ημερομηνία ανάλωσης έως 1-3-2021) και 6.044 τεμάχια νωπού χοιρινού κρέατος σε συσκευασία 1 κιλού (ημερομηνία παραγωγής 8-2-2021 και ημερομηνία ανάλωσης έως 25-2-2021).
  • Την Παρασκευή 19-2-2021 η επιτροπή επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το χώρο διανομής που είχε οριστεί από τον δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες προσωρινής αποθήκευσης και διατήρησης των προϊόντων κατά την διαδικασία της διανομής: τις θερμοκρασίες των ψυκτικών θαλάμων μεταφοράς, άδειες καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς τροφίμων καθώς και δειγματοληπτικά κάποια προϊόντα. Κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις από τα ευρήματα του προηγούμενου ελέγχου παραλαβής. Σε προφορικές συζητήσεις με εμπλεκόμενους στη διαδικασία δεν αναφέρθηκαν προβλήματα.
  • Την Τρίτη 23-2-2021 η επιτροπή μετέβη εκτάκτως στην ψυκτική αποθήκη του αναδόχου με σκοπό να επανελέγξει ποιοτικά και ποσοτικά όλα τα αποθηκευμένα προϊόντα. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο βρέθηκαν 354 κιλά νωπού βόειου κρέατος σε συσκευασίες του 1 κιλού (ημερομηνία παραγωγής 10-2-2021 και ημερομηνία ανάλωσης έως 3-3-2021) και 354 κιλά χοιρινού κρέατος σε συσκευασίες του 1 κιλού (ημερομηνία παραγωγής 10-2-2021 και ημερομηνία ανάλωσης έως 2-3-2021) και τα λοιπά προϊόντα (μήλα 276κιλά, γραβιέρα 474 κιλά, φέτα 474 κιλά), τα οποία προορίζονται για την παράδοση στις 24-2-2021 στο δήμο Τροιζηνίας. Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος κατάτον οποίο αποσυσκευάστηκαν τεμάχια βόειου και χοιρινού κρέατος και ελέγχθηκαν ως προς το χρώμα, την οσμή και την παρουσία τυχόν αλλοιώσεων. Μακροσκοπικά διαπιστώθηκε κανονικό χρώμα, οσμή χαρακτηριστική του είδους του κρέατος (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΚ 853/2004) και χωρίς εμφανής αλλοιώσεις αφυδάτωσης ή σήψης, η δε συσκευασία βρέθηκε ακέραιη.

Κατόπιν των ανωτέρω η Επιτροπή αποφαίνεται ότι τα ελεγχόμενα προϊόντα δεν ενέχουν κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, εφόσον καταναλωθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, όπως αναγράφονται στις ενδείξεις της ετικέτας, εντός του χρονικού διαστήματος που έχει οριστεί, και όπως ορίζουν οι κανόνες ορθής πρακτικής χειρισμού, διακίνησης και αποθήκευσης των τροφίμων.

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

Τηλέφωνο: 213 2073723, 213 2073724
Fax: 213 2073749
e-mail: ant.nison@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

id.nison@patt.gov.gr

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.