wrapper

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                                      ΚΑΛΛΙΘΕΑ 19.12.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της απραξίας και του μηδενικού έργου, της οποίας επικεφαλής είναι η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του έργου της κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου στη Νέα Σμύρνη, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

1. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα ακόμη από τα "αόρατα" έργα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που δημοπρατήθηκε μεν στα  "χαρτιά" , αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ. 

2. Είναι ένα έργο που αποδεικνύει την ανικανότητα της προηγούμενης διοίκησης να σχεδιάσει από την αρχή σωστά ένα έργο και να το ολοκληρώσει στην ώρα του. Ένα έργο το οποίο δημοπρατήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Πολιτικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, με χίλια προβλήματα και παραλείψεις. Ένα έργο που δεν διέθετε άδεια δόμησης, η οποία όταν εκδόθηκε καθυστερημένα δημιούργησε την ανάγκη να τροποποιηθεί η μελέτη και να αναθεωρηθεί η άδεια, χάνοντας επιπλέον χρόνο, με το χώρο για την κατασκευή του έργου κατειλημμένο, ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί ο ανάδοχος, αλλά και χωρίς μελέτες εφαρμογής ώστε να μπορεί να κατασκευασθεί. Αυτό ήταν το μοντέλο οργάνωσης της προηγούμενης περιφερειακής αρχής , που τώρα έρχεται "να μας κουνήσει το δάχτυλο", προφανώς γιατί μας θεωρεί λωτοφάγους..

3. Όλα  τα εμπόδια που δημιούργησε η προχειρότητα τους, αντιμετωπίστηκε με δουλειά, επιμονή και μεθοδικότητα, από τη σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής για να μπορέσει ένα έργο, που βρήκε δημοπρατημένο αλλά χωρίς τη δυνατότητα έναρξης, όχι απλά να ξεκινήσει αλλά να μπορεί και να ολοκληρωθεί. Η πρώην περιφερειάρχης δεν αναφέρει ότι, επί των ημερών της δημοπρατήθηκε ένα έργο για το οποίο δεν είχε εκδοθεί Οικοδομική Άδεια και η κατασκευή του θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης κατεδάφισης που υλοποιήθηκε μέσω διαγωνισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης. Κατεδάφιση η οποία ολοκληρώθηκε τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2019 και παραδόθηκε ο χώρος το Δεκέμβριο του 2019. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ίδια ανέβαλε την υπογραφή της σύμβασης και την κληροδότησε στη σημερινή  Περιφερειακή Αρχή. 

5. Επιπλέον, στο χρονικό διάστημα από το διαγωνισμό κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου και μέχρι ο Δήμος Νέας Σμύρνης να ολοκληρώσει τα ανωτέρω, ως χρήστης του Κλειστού Γυμναστηρίου ο Δήμος  επικαιροποιώντας τις ανάγκες που θα καλύψει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει χωρητικότητα 3200 θέσεων, με έγγραφά του που έχει αποστείλει στην Περιφέρεια, ζητά  αλλαγές που μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκρίνει τον Ιούλιο του 2020 στη μελέτη του έργου. Αλλαγές, οι οποίες προφανώς έγιναν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Νέας Σμύρνης που θα χρησιμοποιήσουν το αθλητικό έργο.

6. Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει εξετάσει τις αιτούμενες από το Δήμο αλλαγές και έχει εγγράφως ζητήσει από το Δήμο διευκρινήσεις. Όλα αυτά γίνονται σε αγαστή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, η οποία ουδέποτε έθεσε θέμα “γραφειοκρατικών καθυστερήσεων”. Αντίθετα συνεργάζεται στενά ώστε  να συνδράμει στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων, που υπάρχουν στον αρχικό σχεδιασμό του έργου. 

7. Σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης με το Δήμαρχο Νέας Σμύρνης και αναμονή των διευκρινήσεων από πλευράς υπηρεσιών του Δήμου,  χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης που παρακολουθεί ο ίδιος την εξέλιξη της πορείας κατασκευής του έργου, έχει ήδη και πάντως και πριν την ανακοίνωση της επίσκεψης της τέως Περιφερειάρχη, προγραμματίσει συνάντηση με το Δήμαρχο της Νέας Σμύρνης και όλους τους εμπλεκόμενους την ερχόμενη Τετάρτη 23/12/2020, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η κατασκευή του γυμναστηρίου χωρίς καμία καθυστέρηση.

8. Τέλος, υπενθυμίζουμε στην πρώην Περιφερειάρχη ότι θα έπρεπε να γνωρίζει πως σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων, δεν επιτρέπεται η υπογραφή μιας σύμβασης πριν την εξασφάλιση ελεύθερου του οικοπέδου , ώστε να μπορεί να δουλέψει ο ανάδοχος, προς αποφυγή τεκμηρίωσης αποζημιώσεων από την πλευρά του και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Προφανώς για την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η έννοια δημόσιο συμφέρον υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και των προεκλογικών της αναγκών. 

Αυτήν την προσέγγιση πληρώνουν σήμερα ακριβά ο Δήμος και οι πολίτες της Νέας Σμύρνης, με πολύμηνη καθυστέρηση σε ένα αθλητικό έργο που δεσμεύεται η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να χρηματοδοτήσει και να ολοκληρώσει, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή.


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών

Τηλέφωνα: 213 2129101, 213 2129104, 213 2129105, 213 2129106, 213 2129110 και 213 2129117
Fax: 213 2129121
e-mail: id.nta@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.