wrapper

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                                      ΚΑΛΛΙΘΕΑ 5.11.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πραγματοποιήθηκε στις 4.12.2020 η 7η συνάντηση εργασίας στην π.ε. νοτίου τομέα αθηνών, με αντικείμενο τον σχεδιασμό της περιφέρειας αττικής για την δημόσια υγεία με έμφαση στην πρόληψη και τον συμπτωματικό έλεγχο».


Στις 4.12.2020 πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών η 7η συνάντηση εργασίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος πρόληψης και συμπτωματικού ελέγχου, με αντικείμενο το λογισμικό που εφαρμόζουν τα ΚΕΠ Υγείας.

Αφού έγινε παρουσίαση του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας από την κ. Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου, ακολούθησε συζήτηση για την περιήγηση στο λογισμικό αυτό από τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας και τους εγγεγραμμένους δημότες – ωφελούμενους, αλλά και τη δυνατότητα χρήσης του για ενημερωτικούς σκοπούς και για άλλες δράσεις των Δήμων. Παραλλήλως, επικαιροποιήθηκαν οι δράσεις και τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των οικονομικά αδύναμων πολιτών.    

Η ατζέντα εμπλουτίστηκε με θέματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως την αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία κατά την διάρκεια του lockdown, τα προγράμματα στήριξης άστεγων (ξενώνες, υπνωτήρια, σίτιση, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ.), την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε υπηρεσίες και δομές της δημόσιας διοίκησης.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρενέβη ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την αναγκαιότητα αφενός συνέχισης του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, μέσω του οποίου διαδίδεται η επιστημονική γνώση στους πολίτες και επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας, αφετέρου δημιουργίας ΚΕΠ Υγείας σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Δήμητρα Νάνου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων

(α) στην υπ’ αριθ. 2387/2020 απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι είναι συνταγματική η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για άρνηση εμβολιασμού, δεδομένης της συνταγματικής δημοσίου σκοπού πρόβλεψης του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για την δημόσια υγεία

(β) στον «εφοδιασμό» του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας με τα δεδομένα που ήδη διαθέτουν οι Δήμοι για τους ωφελούμενους που κάνουν χρήση των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και στο ότι η εν λόγω βάση δεδομένων στηρίζεται στην διαπροσωπική επαφή και την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ τω ν πολιτών από την μία και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, των ιατρών, των κοινωνικών λειτουργών από την άλλη

(γ) στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας

(δ) τη συλλογή στοιχείων για τους αστέγους ανά Δήμο, την καταγραφή των αναγκών τους κλπ, προκειμένου να συνδράμουμε από κοινού σε δράσεις προστασίας τους ειδικά αφού το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει ακόμη να μειώνεται ή να σταθεροποιείται.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Δήμητρα Νάνου. Την οργάνωση της συζήτησης ανέλαβε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Νίκος Σοφός, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη, κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος. Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η κ. Αγνή Γκέτσιου από το γραφείο Περιφερειάρχη, η κ. Αργυρούλα Αργύρη από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών και εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους του Νότιου Τομέα: η κ. Τσουμάνη Αλίκη, υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας (Π. Φάληρο), η κ. Χρυσούλα Παπαθανασίου, Τμηματάρχης Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας (Καλλιθέα), ο κ. Νότης Γιατζίδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (Νέα Σμύρνη), ο κ. Mπαμπάνας Αθανάσιος (Άγ. Δημήτριος), η κ. Ουρανία Ζαχαροπούλου, Δ/ντρια Κοινωνικής Αντίληψης (Άλιμος), η κ. Τριάδα Κουρτέσα, Συντονίστρια ΚΕΠ Υγείας (Αργυρούπολη - Ελληνικό), η κ. Ευαγγέλου Εβίτα, Κοινωνική λειτουργός (Γλυφάδα) και η κ. Δήμητρα Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας (Μοσχάτο – Ταύρο).


Η επόμενη τηλεδιάσκεψη προγραμματίστηκε για 13.1.2021.


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών

Τηλέφωνα: 213 2129101, 213 2129104, 213 2129105, 213 2129106, 213 2129110 και 213 2129117
Fax: 213 2129121
e-mail: id.nta@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.