wrapper

Σε περιπτώσεις που εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωσης, καταιγίδες, χιονοπτώσεις αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε κάθε περίπτωση αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις μετακινήσεις ακολουθούμε γενικές και ειδικότερες συμβουλές.

Α)Γενικές συμβουλές σε περίπτωση κακοκαιρίας από την Ελληνική Αστυνομία (https://bit.ly/1Finnde)

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

 • φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 • προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
 • βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
 • φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
 • φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:

 • προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
 • αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

 • παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
 • τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
 • εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Ειδικότερες οδηγίες στον διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Αστυνομίας στους κάτωθι συνδέσμους:

Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών και ενημερωνόμαστε για τυχόν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου  οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr .

Β) Αποφύγετε τη διάβαση πλημμυρισμένων χείμαρρων – Ιρλανδικών διαβάσεων.

Tα σημεία στα οποία το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με υδατορέματα - χειμάρρους, χωρίς γέφυρα ορισμένες φορές για τη διευκόλυνση της τοπικής κυκλοφορίας έχει εφαρμοστεί πρόχειρη κατασκευαστική λύση (τσιμεντόστρωση). Οι διαβάσεις αυτές είναι γνωστές και ως Ιρλανδικές διαβάσεις. Στις Ιρλανδικές διαβάσεις ο κίνδυνος παράσυρσης διερχόμενων οχημάτων και πεζών είναι αυξημένος όταν αυτές κατακλύζονται από νερά.

Η διάβαση υδατορεμάτων - χειμάρρων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όταν στην ευρύτερη περιοχή τους αναμένονται ή εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις, μπόρες και καταιγίδες. 

Για το λόγο αυτό προσέχουμε τις διασταυρώσεις με χειμάρρους και υδατορέματα. Δεν διασχίζουμε χειμάρρους και υδατορέματαστις περιπτώσεις αυτές πεζή ή με αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούμε από το ορμητικό νερό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

Δεκαπέντε εκατοστά (15εκ)  ορμητικού νερού μπορούν να παρασύρουν έναν άνθρωπο,

 • Τριάντα εκαταστά (30εκ) ορμητικού νερού μπορούν παρασύρουν ένα μικρό αυτοκίνητο, ενώ
 • Σαρανταπέντε με εξήντα εκατοστά (45-60εκ) ορρμητικού νερού μπορούν να παρασύρουν ένα μεγάλο αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό.

Προσέχουμε ιδιαίτερα τη διέλευσή μας ακόμα και όταν υπάρχει γέφυρα (καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης σε περίπτωσεις έντονων καιρικών φαινομένων).

 • Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας ή τις δυνατότητες του οχήματος που οδηγούμε.
 • Ελέγχουμε την κατάσταση που επικρατεί και αποφεύγουμε επικίνδυνες διελεύσεις.
 • Εφόσον απαιτείται να μετακινηθούμε επιλέγουμε ασφαλείς διαδρομές ακόμα και αν χρειαστεί να διανύσουμε μεγαλύτερες αποστάσεις. 

Γ) Γενικές συμβουλές για την οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Πηγή για τα σημεία 1-10: Ενημερωτικό έντυπο για την ασφαλέστερη οδήγηση κατά τους χειμερινούς μήνες του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” «Δρόμοι στο Μέλλον – Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο»,  https://www.ioas.gr/uploads/editorfiles/files/6192.pdf

1. Οδήγηση με μειωμένη ταχύτητα

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε μια επικείμενη ολίσθηση σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι να οδηγείτε συντηρητικά. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα αφενός αφήνει περιθώριο διόρθωσης οποιουδήποτε σφάλματος από την πλευρά του οδηγού, αφετέρου επιτρέπει στα ελαστικά του οχήματος να εφάπτονται με μεγαλύτερη επιφάνεια στο οδόστρωμα και να βελτιώνεται η ελκτική τους ικανότητα.

2. Διατήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας

Η διατήρηση σωστών αποστάσεων ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα είναι ζωτικής σημασίας σε βρεγμένο οδόστρωμα και απαιτεί την τεταμένη προσοχή του οδηγού όπως επίσης και πιο ομαλούς, λιγότερο απότομους χειρισμούς στο τιμόνι, το γκάζι και τα φρένα του οχήματος, μιας και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόκληση τροχαίων από λάθη στους δρόμους. Το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης έως και στο διπλάσιο σε σχέση με το καλής ποιότητας στεγνό οδόστρωμα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να μην οδηγείτε πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα αλλά να κρατάτε τουλάχιστον διπλάσια απόσταση ασφαλείας, απ’ότι σε ήπια καιρικά φαινόμενα.

3. Οδήγηση στα «χνάρια» των προπορευόμενων οχημάτων

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι στους δρόμους όταν βρέχει υπάρχουν λιμνάζοντα νερά στα σημεία που έχουν υποστεί εντονότερη καθίζηση από την επαναλαμβανόμενη χρήση καθημερινά. Καλό είναι να μη μπαίνετε μέσα στα αυλάκια αυτά με το νερό αλλά να προσπαθείτε να κινείστε σε οδόστρωμα που δεν έχει στάσιμο-λιμνάζον νερό. Η αντίσταση στην κίνηση που δέχεται το αυτοκίνητο σε αυτή την περίπτωση, αυξάνει την απαιτούμενη ενέργεια από το όχημα και κατά συνέπεια και την κατανάλωση των καυσίμων. Επίσης ο κίνδυνος να γλιστρήσετε θα είναι μικρότερος, καθώς το ελαστικό δε θα έχει να διαχειριστεί μεγάλη ποσότητα νερού για να απομακρύνει από τις αυλακώσεις του.

4. Το φαινόμενο της υδρολίσθησης

Το φαινόμενο της υδρολίσθησης εμφανίζεται όταν το νερό εμπρός από το ελαστικό του οχήματος κατά την κίνηση συσσωρεύεται πιο γρήγορα από ότι το δεύτερο μπορεί να απομακρύνει. Η πίεση του νερού κάποιες φορές μπορεί να υπερνικήσει το βάρος του οχήματος, ανασηκώνοντας το ελαστικό επάνω σε ένα μικρό φιλμ νερού που δημιουργείται και να ολισθαίνει. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει αρχικά να έχετε μεριμνήσει έγκαιρα ώστε ο χειμώνας να σας βρει με καινούργια ελαστικά εάν τα υπάρχοντα είναι φαγωμένα και πολυκαιρισμένα. Το πέλμα του ελαστικού θα πρέπει να έχει πάντοτε βάθος μεγαλύτερο από το ελάχιστο νόμιμο των 1.6 χιλιοστών και ιδανικά μεγαλύτερο από 3-4 χιλιοστά όπου η ικανότητα πρόσφυσης του ελαστικού μειώνεται αισθητά. Εάν διαπιστώσετε ότι χάνετε τον έλεγχο του οχήματος μην ενεργείτε βίαια, διότι το αυτοκίνητο μπορεί να γλιστρήσει με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Προσπαθήστε να ανακόψετε ταχύτητα χρησιμοποιώντας το κιβώτιο ταχυτήτων και πολύ απαλά το φρένο, αφήνοντας το γκάζι εντελώς. Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι τραντάζεται στους τροχούς κατά το πάτημα του φρένου, είναι το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ABS που έχει μπει σε λειτουργία. Μην αφήνετε το φρένο σε αυτή τη φάση διότι το σύστημα δε θα αφήσει τους τροχούς να μπλοκάρουν και θα σας βοηθήσει να κάνετε, αν χρειαστεί, και ελιγμούς.

5. Προετοιμασία πριν το ταξίδι

Η οδήγηση στη βροχή μπορεί να μετατραπεί από μια ευχάριστη διαδρομή σε εφιάλτη. Πριν ξεκινήσετε για μια μεγάλη βόλτα συμβουλευτείτε τα δελτία καιρού ώστε να μην έρθετε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ελέγχετε τακτικά αλλά και πριν από ένα μεγάλο ταξίδι τα φώτα του οχήματος, τα ελαστικά και τους υαλοκαθαριστήρες. Η κακή λειτουργία των συστημάτων αυτών θα σας ταλαιπωρήσουν στο ταξίδι σας με τυχόν αναπάντεχες επισκευές και περιττά έξοδα που θα μπορούσατε να γλιτώσετε αν τηρούσατε τον περιοδικό τακτικό έλεγχο του οχήματός σας.

6. Kαταιγίδα

Εάν τελικά στο ταξίδι σας προέκυψε έντονη βροχή ή ανεμοθύελλα και δε μπορείτε να συνεχίσετε, σταματήστε. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το νερό που φτάνει στο τζάμι με μεγάλη ένταση. Όταν η ορατότατη είναι τόσο περιορισμένη που δεν μπορείτε να δείτε, ακόμη και με τη χρήση της μέγιστης σκάλας στους υαλοκαθαριστήρες, θα πρέπει να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλα ασφαλή σημεία. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή από την άκρη του δρόμου, κάντε στην άκρη όσο το δυνατόν περισσότερο και περιμένετε να κοπάσει η έντονη βροχόπτωση. Να σταθμεύετε με αναμμένους τους προβολείς και τα αλαρμ ώστε να προειδοποιήσετε και τους άλλους οδηγούς.

7. Παρατεταμένη βροχόπτωση και οδήγηση

Τις βροχερές ημέρες του χειμώνα όπου καλείστε να οδηγήσετε να θυμάστε ότι η παρατεταμένη βροχόπτωση μπορεί να επιτείνει την κόπωση. Το νερό στο οδόστρωμα αντανακλά το φως των διερχομένων αυτοκινήτων ή του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνει την όραση του οδηγού. Επιπρόσθετα, η συνεχής λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων σε συνδυασμό με τη ζέστη της καμπίνας μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία απότομα και χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Μη ξεχνάτε να σταματάτε κάθε 2 ώρες συνεχούς οδήγησης για διάλλειμα τουλάχιστον 15 λεπτών. 1 στα 4 τροχαία στους Ευρωπαϊκούς δρόμους σχετίζεται με την υπνηλία στο τιμόνι.

8. Κατά την έναρξη της βροχής ο δρόμος γίνεται ολισθηρός

Η αλλαγή του σκηνικού από ένα ξηρό και ηλιόλουστο μεσημέρι σε ένα υγρό και συννεφιασμένο απόγευμα είναι συχνό φαινόμενο. Στα πρώτα λεπτά της βροχής θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν οδηγείτε διότι η σκόνη και τα λάδια του δρόμου αναμειγνύονται με το νερό που πέφτει και δημιουργούν ένα στρώμα, «γλίτσα» που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη και ανεξέλεγκτη απώλεια πρόσφυσης του οχήματος.

9. Τα στάσιμα νερά είναι επικίνδυνα

Τα στάσιμα νερά της βροχής μπορεί να κρύβουν από κάτω παγίδες. Όταν περνάτε μέσα από λακκούβες με νερό μειώνετε δραματικά την ταχύτητά σας διότι μπορεί να έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα και να υπάρχει έρεισμα το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα τραυματίσει τα ελαστικά σας. Να θυμάστε πως όταν περνάτε μέσα από νερά, τα φρένα σας μπορεί να βραχούν και να χάσουν παροδικά την ικανότητα ακινητοποίησης. Πατήστε ελαφρά τα φρένα για λίγα μέτρα ώστε να στεγνώσετε τα υλικά τριβής και να τα επαναφέρετε σε κατάσταση λειτουργίας.

10. Ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι σαν τα παπούτσια που φοράτε όταν περπατάτε. Είναι αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα και μεταφέρουν όλη την κινητική ενέργεια της μηχανής για την κίνηση του οχήματος. Εάν δεν είναι σε καλή κατάσταση οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί. Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης είναι από τους πιο βασικούς ελέγχους τόσο για την καλή λειτουργία τους όσο και για έναν γρήγορο έλεγχο της κατάστασης τους. Η ελλιπής πίεση σε κάποιον τροχό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιο ξένο σώμα έχει εισχωρήσει στην επιφάνειά του και κινδυνεύετε να μείνετε από λάστιχο στο δρόμο εάν δεν το επισκευάσετε άμεσα. Φροντίστε να είναι καλά φουσκωμένα και ελέγξτε την πίεση 1 φορά το μήνα ή ιδανικά μια φορά την εβδομάδα. Κάθε κατασκευαστής τοποθετεί αντίστοιχο καρτελάκι με τις κατάλληλες πιέσεις των τροχών είτε στην κολώνα της πόρτας του οδηγού είτε στο ντουλαπάκι και το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος.

 

 

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.