wrapper

Στις 2 Μαΐου 2018, ημέρα Τετάρτη, διεξήχθη με επιτυχία στην Π.Ε Δυτικού Τομέα Αθηνών η διυπηρεσιακή άσκηση πεδίου για σεισμό «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018», την οποία διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με την υποστήριξη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και με τη συμμετοχή πολλών φορέων.

ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018Το σενάριο που εξετάστηκε αφορούσε την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα είχε επακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις σε κτίρια και υποδομές στην Περιφερειακή Ενότητας του Δυτικού Τομέα Αθηνών, με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής. Η κινητοποίηση και οι δράσεις που απαιτούνταν να γίνουν με βάση την εξέλιξη του φαινομένου αποτέλεσαν το αντικείμενο της άσκησης.

Την έναρξη της άσκηση κήρυξε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρειας Αττικής, κα Ιωάννα Τσούπρα, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου. Η κ. Τσούπρα ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και όλους τους φορείς, Υπηρεσίες και Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας για τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της άσκησης.

 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 Ι  ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018    ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 21 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 1 640x329

Eπισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που έχουν οι ασκήσεις ετοιμότητας τόσο στα θέματα αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου όσο και στα θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σημείωσε ότι στόχος είναι η εκπαίδευση των υπηρεσιακών παραγόντων και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα κινητοποίησης και συντονισμού μετά από καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, προκειμένου να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών που αναμένεται ότι θα υπάρχουν.

Ο Αντιπεριφειάρχης Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκας δήλωσε κατά την έναρξη, μεταξύ άλλων, πως «για πρώτη φορά γίνεται άσκηση πεδίου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας στην Αττική και είμαι σίγουρος πως μετά πέρας της θα γίνουμε όλοι καλύτεροι και κυρίως πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού, που φυσικά απευχόμαστε να συμβεί». Χαιρετισμό εκ’ μέρους της Περιφέρειας απεύθυνε και ο Αντιπεριφειάρχης Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας κ. Γιώργος Καραμέρος.

Από πλευράς άλλων φορέων, χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Περιστερίου κα Μαρία Μάρκου Τσιώτα, ο Δ/κτης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής Υποστράτηγος του Π.Σ. κ. Αχιλλεύς Τζουβάρας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Κοινωνικής & Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ κ. Πλούταρχος Κέρπελης, ο εκπρόσωπος του ΕΚΕΠΥ κ Νικόλαος Μίχος κ.ά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της άσκησης η σεισμική δόνηση θα ήταν της τάξης 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ την οποία θα ακολοθούσε ισχυρός μετασεισμός 5,3 ρίχτερ και έντονη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρτης n

Μετά τη σεισμική δόνηση και με βάση τις πρώτες πληροφορίες που συλλέχθηκαν αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, στο οποίο παρευρέθηκαν σε πραγματικό χρόνο μέλη και εκπρόσωποι άλλων υπηρεσιών και φορέων. Στο Σ.Ο.Π.Π. εξετάστηκαν σε πραγματικό χρόνο οι δράσεις και οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από ένα καταστροφικό συμβάν. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν στο πεδίο επιχειρησιακές δυνάμεις (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Υπηρεσιακοί Παράγοντες από διάφορους φορείς και Υπηρεσίες και Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας) προκειμένου να γίνουν απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο των πληγέντων περιοχών, την άρση επικινδυνοτήτων, τον απεγκλωβισμό πολιτών, την μεταφορά τραυματιών κ.α.

ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 2 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 6 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 8

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, μεταξύ άλλων εξετάστηκαν:

  • οι επικοινωνίες των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων και των δομών της Περιφέρειας,
  • η διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Περιφερειακής Ενότητας (Σ.Ο.Π.Π.),
  • η απόκριση των εμπλεκόμενων δομών του κρατικού μηχανισμού και η κινητοποίησή τους σε σχέση με τη λειτουργία του Σ.Ο.Π.Π.,
  • η διαδικασία συλλογής των πληροφοριών και της αρχικής εκτίμησης της κατάστασης,
  • η κινητοποίηση - συνδρομή των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε σεισμό,
  • τα μνημόνια ενεργειών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής,
  • η διαδικασία παροχής άμεσης στέγασης σε καταυλισμούς πληγέντων μετά από σεισμό, όπου στήθηκαν και σκηνές.

ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 9  ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 11 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 15

Τα επεισόδια του σεναρίου προσομοίαζαν πραγματικές συνθήκες σεισμού στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Το συντονιστικό κέντρο της άσκησης ήταν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο ευγενικά παραχώρησε ο Δήμος Περιστερίου και μεταφέρθηκε ζωντανή εικόνα σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση (livestreaming) από το πεδίο που εξελίσσονταν τα συμβάντα. Στην άσκηση υποστηρίχθηκε με την αποστολή σε πραγματικό χρόνο μηνυμάτων κινητής τηλφωνίας από τη Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. 

Μετά το πέρας του επιχειρησιακού τμήματος της άσκησης ακολούθησε φάση απενημέρωσης, όπου συζητήθηκαν παρουσία των ασκούμενων βασικά σημεία και προβλήματα που προέκυψαν, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα σεισμικού κινδύνου. Στη φάση αυτή έγινε συζήτηση και  τοποθετήσεις μεταξύ άλλων από εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ , της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, της Περιφέρειας, Εθελοντικών Ομάδων κ.α.

ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 13 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 14 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 12 ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 19

Στην άσκηση συντόνισε η κα. Χρύσα Γκουντρομίχου από τον Ο.Α.Σ.Π. και συμμετείχαν σε διάφορα επίπεδα και ρόλους (ασκούμενοι, παρατηρητές, επόπτες, αξιολογητές) εκπρόσωποι από:

τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών, την Περιφέρεια Αττικής (Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών), τη Δνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Δ/κσης Αττικής, το Δήμο Περιστερίου, το Δήμο Ιλίου, το Δήμο Πετρούπολης, το Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού, το Δήμο Αιγάλεω, το Δήμο Αγ. Βαρβάρας, το Πυροσβεστικό Σώμα (την Περιφερειακή Δ/κση Π.Υ. Αττικής, τη Δ/κση Π.Υ Αθηνών, το 2ο και 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών), της Ελληνική Αστυνομία (Δ/νση Δυτικής Αττικής, Α Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής, τον Ελληνικό Στρατό (ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΧΕΑ/3, Σχολή Πυροβολικού Ν. Περάμου, Πολεμική Αεροπορία / Κ.ΟΜ.Α.Κ.,), το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ, το ΑΤΤΙΚΟΝ Π.Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Φυσικό Αέριο Αττικής, Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Δυτικής Αθήνας (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός/Περιφερειακό Τμήμα Περιστερίου, ΕΟ Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών ΕΕP, ΕΟ Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Εθελοντών Αττικής, ΕΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αιγάλεω, ΕΟ Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας, ΕΟ Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου, το Δήμο Αιγάλεω, το Δήμο Αγίας Βαρβάρας), κ.α.

ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 5  ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 16

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.rar)ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.rar822 kB2018-05-03 21:50
A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.