wrapper

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) για αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017. 

Aπαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς για 20-9-2017

Ιδιατέρως παρακαλούνται οι πολίτες και οι επαγγελματίες (όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, τεχνικοί, τεχνίτες κ.λ.π.) που διενεργούν υπαίθριες εργασίες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί προς αποφυγή εκδήλωσης πυργκαγιάς αποφεύγοντας ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, ο καπνισμός κυψελών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριώνη χρήση μηχανημάτων έργου ή αγροτικών εργασιών σε σημεία που μπορεί να προκληθεί σπινθήρας (π.χ σε επαφή τους με πέτρες με παράλληλη ύπαρξη ξηρής βλάστησης) κ.α.

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην επαφή καταλυτών ή εξατμίσεων αυτοκινήτων με ξερά χόρτα.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί εκδήλωση πυρκαγιάς, παρακαλείται όπως ενημερώσει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς να συμμορφώνονται άμεσα με τις υποδείξεις των Αρχών και να διευκολύνουν το έργο τους, αποφεύγοντας να διέρχονται ή να σταθμεύουν στις οδούς διέλευσης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι:

-κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών,

-απαγορεύεται το κάπνισμα κυψελών σε ημέρες υψηλής ή πολύ υψηλής επικινδυνότητας (δείκτες 3,4 ή 5).

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών οι πολίτες μπορούν να βρούν στις ιστοσελίδες της Γ.Γ.Π.Π. (www.civilprotection.gr), του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) καθώς και στη θεματική ενότητα "ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ" στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής, στους κάτωθι συνδέσμους:

Οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Κατευθυντήριες οδηγίες κατά την άσκηση της μελισσοκομίας

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε ισχύ οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και "ευπαθείς" περιοχές των οικείων Αντιπεριφερειαρχών ως προέδρων των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειακή Ενότητα για τις ημέρες εκείνες που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, (κατηγορίες 4 ή 5 σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γ.Γ.Π.Π.), οποίες βρίσκονται αναρτημένες στο παρακάτω σύνδεσμο:

Αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και "ευπαθείς"

Τέλος σημειώνεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112. Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM). Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα. Σημαντικό ειναι ότι η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.  Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ κ.λ.π.).

Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Το ανθρωπογενές και το φυσικό  περιβάλλοντον είναι πολύτιμα. Τα προσέχουμε.

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.