wrapper

tzokas perifereiako 1Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκας, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης 9 Ιουνίου, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση, σχετικά με το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης':

 

1. Το Πάρκο  «Α. Τρίτσης» δεν είναι όμοιο με τα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ασκήσει ποτέ διοίκηση στο Πάρκο, παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες και δράσεις της για αυτό.  

2. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο είναι θλιβερή. Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη απεικονίζουν το Πάρκο. Ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης.

 • Όλα τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν στο πάρκο των 1200 στρεμμάτων μόνο 3 εργαζόμενοι, ενώ υπήρχε παντελής απουσία εποπτείας και διοίκησης.
 • Ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να πληρωθούν κανονικά.
 • Σταδιακά μειούμενη η κρατική χρηματοδότηση.
 • Τα σημαντικά τεχνικά έργα που έγιναν ώστε να συντηρείται το πάρκο (πχ συστήματα ύδρευσης και πυρόσβεσης) σήμερα είναι κατεστραμμένα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μεγάλης καταστροφής από ξηρασία ή ενδεχόμενη πυρκαγιά.
 • Η περιουσία του πάρκου μισθωνόταν επί σειρά ετών σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν απέδιδαν τα ενοίκια στον εκάστοτε φορέα διαχείρισης, ενώ έπαιρναν ρεύμα και νερό από την κεντρική παροχή χρεώνοντας το πάρκο. Σήμερα οι εγκαταστάσεις είναι ρημαγμένες.
 • Επικρατούσε καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας από τις προηγούμενες διοικήσεις. Σε διαχειριστικό έλεγχο που παραγγέλθηκε δεν βρέθηκαν ούτε βιβλία.
 • Ασαφή όρια, καταπατήσεις και περιφράξεις που κατατέμνουν τον χώρο.

3. Θεωρούμε το πάρκο ως σημαντικό πνεύμονα της Αττικής και εμπνεόμαστε από την αποστολή του όχι μόνο στην αναψυχή του πληθυσμού αλλά και στη περιβαλλοντική του ευαισθητοποίηση. Είναι χρέος όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, της κεντρικής διοίκησης αλλά και των πολιτών να σωθεί αυτό το πάρκο. Συζητάμε για μεγαλόπνοα σχέδια μητροπολιτικών πάρκων που θα γίνουν από το μηδέν όταν καταστρέφεται ένα έτοιμο πάρκο!

4. Αν και δεν είχαμε ποτέ διοικητική ευθύνη, δραστηριοποιούμαστε έντονα για τη διάσωση και αναβάθμιση του Πάρκου «Α. Τρίτσης».

 • Εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας με τον νόμο Μανιάτη που δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα και πετούσε το μπαλάκι στον ΑΣΔΑ, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Επιπλέον διαμαρτυρηθήκαμε για τον αποκλεισμό της Περιφέρειας από την διαβούλευση.
 • Επαναλήφθηκε αυτό και από τον νυν Υπουργό Εσωτερικών. Από δελτίο τύπου μάθαμε για τη συνάντηση των Δημάρχων….από δελτίο τύπου για τα 750.000ε
 • Συνεργαστήκαμε με τους Δήμους και τον ΑΣΔΑ για την επίλυση διάφορων προβλημάτων και διεκδικήσαμε λύσεις από την Κεντρική Διοίκηση.
 • Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία της Επιτροπής Συντονισμού των συναρμόδιων φορέων για τη Δυτική Αθήνα και αναλάβαμε τον συντονισμό της. Στην πρώτη κιόλας σύνοδό της αντιμετωπίσαμε το θεσμικό ζήτημα του Πάρκου και καταλήξαμε στην απόφαση:
 • Δημιουργία ενός νέου φορέα (υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ) μόνο για τη διαχείριση του πάρκου με συμμετοχή στη διοίκηση του, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Ιλίου, Δήμος Αγ.Αναργύρων – Καματερού, Περιφέρεια Αττικής), επιστημονικών φορέων (ΕΜΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο,Yπ.Παιδείας) και φορέων κοινωνικού ελέγχου  της περιοχής.
 • Να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό (στο Π.Δ. ίδρυσης αναφέρεται προϋπολογισμός 960.000 ευρώ ετησίως – τα δικαιούμαστε σε τόσο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά δυτικές συνοικίες - Α.Λιόσια -Χωματερή ). Οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΕΗ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  καθίστανται προβληματικές λόγω έλλειψης μόνιμων πόρων 
 • Να προσληφθεί  μόνιμο προσωπικό σχετικών ειδικοτήτων
 • Να λειτουργεί ως πόλος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής υψηλού πρασίνου, έξω από εμπορικές λογικές ανταποδοτικού χαρακτήρα.
 • Να απομακρυνθούν αυθαίρετες κατασκευές, περιφράξεις και  πυλώνες υψηλής τάσης
 • Να ενοποιηθεί όλος ο χώρος εσωτερικά με πρόσβαση σε ΑΜΕΑ .
 • Οι χρήσεις να παραμείνουν μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να μην προχωρήσει σε  επιπλέν εμπορευματοποίηση.
 • Να εστιαστεί η δραστηριοποίηση του φορέα διαχείρισης σε οργάνωση δραστηριοτήτων που συνάδουν με τον σκοπό της ίδρυσης του Πάρκου που δεν είναι άλλος από αυτόν της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης .
 • Να ολοκληρωθεί ο  οικονομικός έλεγχος και ο απολογισμός των προηγούμενων διοικήσεων αλλά και της πρόσφατης και να ανακοινωθεί άμεσα το αποτέλεσμά τους

Ο στόχος που πρέπει να υπάρχει πάνω από όλα και δεσμευόμαστε γι αυτό πρέπει να είναι η  διασφάλιση του  δημόσιου χαρακτήρα του χώρου και η αναβάθμισή του .

 • Συνεργαστήκαμε με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την υλοποίηση της απόφασης. Μέχρι σήμερα δεχόμαστε την έκφραση συμφωνίας από τα Υπουργεία στις κατευθύνσεις που χαράξαμε και τη δέσμευση να έρθει για ψήφιση στη Βουλή νέος Νόμος. Δυστυχώς όμως 5 μήνες μετά δεν έχει γίνει κάτι.

5. Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνάψουμε προγραμματική σύμβαση με τον νέο φορέα και να χρηματοδοτήσουμε την επισκευή ή και κατασκευή νέων υποδομών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Πάρκου.

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών

Τηλέφωνο: 213 2100370
Fax: -
e-mail: ant.dta@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.