wrapper

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ

Περιστέρι, 07 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ  «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ»

ΔΩΡΙΣΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΙΩΤΗ

ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

    kalogiannis 002 Στην εκδήλωση – αφιέρωμα στον Αντώνη Καλογιάννη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο Άλσος  Περιστερίου, παρουσία πλήθους  κόσμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας τίμησε τον συντοπίτη και φίλο του Αντώνη Καλογιάννη και του παρέδωσε το βιβλίο του για την Καισαριανή «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ» ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αγάπης.

    Ως δήμαρχος Καισαριανής ο Σπύρος Τζόκας είχε ονομάσει το ανοιχτό Θέατρο Καισαριανής «ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»

     Ο Σπύρος Τζόκας δήλωσε για τον Αντώνη Καλογιάννη:

    «Ο Αντώνης Καλογιάννης είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Ένας άνθρωπος της γειτονιάς μας. Ένας άνθρωπος της Καισαριανής. Της μικρής αυτής γειτονιάς που πλανήθηκαν και πλανώνται τα όνειρα μας, που δημιουργούνται οι μύθοι μας. Της γειτονιάς του αγώνα, του πόνου, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Είναι, όπως και οι περισσότεροι,  προσφυγικής καταγωγής. Γεννιέται στον καταυλισμό της Καισαριανής. Ζει τα παιδικά του χρόνια στη φωτιά του εμφύλιου. Η γειτονιά καιγόταν, οι κουκολοφόροι έδειχναν, τα πτώματα στα φορτηγά, τα σπίτια τρύπια. Ο κόσμος αυτός τον σημαδεύει στη μετέπειτα πορεία του. Γιατί ο καλλιτέχνης γαλουχείται από την πραγματικότητα που βιώνει. Και ο Αντώνης βίωσε μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία δεν εξαργύρωσε ποτέ. Αντίθετα την ανέδειξε με το έργο του. Ήταν πάντα ένας ευαίσθητος σεισμογράφος των καιρών μας.   Όταν χρειάστηκε ο Αντώνης πολέμησε, υπερασπίστηκε τον ελληνικό λαό που είναι κομμάτι του, δεν αποπλανήθηκε από τις Κίρκες της ευκολίας και της βόλεψης. Αρνήθηκε να μπει εξωνημένος στις πόρτες που του άνοιγαν. Καταγγελτικός και στρατευμένος στη τέχνη και στη ζωή ξεκινά συναυλίες διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο με την ανασύσταση της Ορχήστρας  του Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα ηχογραφεί σε πρώτη εκτέλεση αρκετά έργα του Μίκη Θεοδωράκη εκείνης της εποχής.Να θυμίσουμε : « Τα τραγούδια του Ανδρέα», «Επιφάνεια Αβέρωφ», « Τα λαϊκά»,«Πνευματικό Εμβατήριο», «Κατάσταση Πολιορκίας»….. Σε αυτή την  πλούσια και ζηλευτή διαδρομή που ξεπέρασε τα σύνορα, τα ενδογενή και αγωνιστικά καισαριανιώτικά βιώματα απέκτησαν οικουμενικό βεληνεκές. Η ερμηνεία γεμάτη ευαισθησία , έκφραση και υπερηφάνεια ,μιλάει στην καρδιά όλων μας.  Με τον Αντώνη Καλογιάννη επαναστατήσαμε, γιορτάσαμε, ερωτευτήκαμε. Στην φωνή του ανιχνεύουμε τα δικά μας βιώματα γι αυτό δεν υπήρξε ποτέ διασκεδαστής αλλά ο ψυχαγωγός ο δικός μας άνθρωπος, ο φίλος . Υπηρετεί με σεμνότητα και ήθος το ελληνικό τραγούδι και η καλλιτεχνική προσφορά σε αυτό ,φέρει το ιδιαίτερο βάρος των σπουδαίων ερμηνειών που του εμπιστεύτηκαν συνθέτες που έγραψαν ιστορία. Θεοδωράκης, Μούτσης, Ανδριόπουλος, Πλέσσας, Κουνάδης … Παράλληλα υπηρέτησε το λαό του με τόλμη, συνέπεια και αρετή.   Η καλλιτεχνική κατάθεση του Αντώνη Καλογιάννη είναι κατάθεση μιας εποχής με τα πολύτιμα συστατικά της συλλογικής μνήμης. Είμαστε υπερήφανοι να λέμε ότι είμαστε από την ίδια γειτονιά με τον Αντώνη, ότι είναι φίλος μας.»  

 

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών

Τηλέφωνο: 213 2100370
Fax: -
e-mail: ant.dta@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.