wrapper

Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

"Στη Δυτική Αττική από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρόσφατες πλημμύρες, είχαμε ήδη τρεις φορές έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Έχοντας δε τις εμπειρίες από πλημμύρες άλλων εποχών, ενημερωθήκαμε αμέσως από τις υπηρεσίες, τόσο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους μας, όσο και για την κατάσταση των δεκάδων ρεμάτων που διατρέχουν την περιοχή και την ανάγκη καθαρισμού τους.
Σε ότι αφορά στις πρόσφατες πλημμύρες, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Κυβερνητική Μνημονιακή προπαγάνδα, επισημαίνω πως αξιολογούμενοι στην πράξη οι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας για τη δουλειά τους.
Αυτό όμως δεν φτάνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Όταν η Περιφέρεια δεν έχει μέσα και προσωπικό και αναθέτει τον καθαρισμό των ρεμάτων σε εργολάβους, πολύ περισσότερο όταν οι εργολαβίες έχουν προγραμματιστεί από την προηγούμενη διοίκηση να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου, νομίζω πως τα όσα συνέβησαν ήταν απολύτως προβλέψιμα.
Διαβλέποντες λοιπόν όλα αυτά, συνεργαστήκαμε με τους Δήμους και επεμβήκαμε προληπτικά, ξεφράζοντας τα πλέον επικίνδυνα τμήματα των ρεμάτων, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα που θα εμφανίζονταν.
Όπως όμως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται περί πυροσβεστικών παρεμβάσεων δεδομένου ότι ούτε το ρέμα της Εσχατιάς στη Φυλή, ούτε του Αγ. Γεωργίου στον Ασπρόπυργο όπως και κανένα ρέμα δεν μπορεί να ελεγχτεί με αυτούς τους τρόπους, όταν σε όλους τους Δήμους εκκρεμεί ή είναι ημιτελής επί σαράντα χρόνια η αντιπλημμυρική προστασία.
Προκρίνοντας λοιπόν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα την αντιπλημμυρική προστασία με τα έργα της εκτροπής του ρέματος της Έξω Βρύσης και το φράγμα στο ρέμα Καμάρας στα Μέγαρα, επίσης ξεπερνώντας κάποια τελευταία εμπόδια για τη συνέχιση του έργου του Αγίου Ιωάννη στη Χαλυβουργική, θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Το προβλήματος όμως της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Αττικής, ανεξάρτητα από τις αίτιες εμφάνισής του, παραμένει πολύ μεγάλο και απαιτεί συνολικές λύσεις.
Λύσεις άμεσες για τη συνεχή επιτήρηση των περιοχών που υπέστησαν ζημιές, ώστε να μην έχουμε επιπλέον συνέπειες από πτώσεις, και λύσεις ριζικότερες στα σημεία που σημειώθηκαν οι καταστροφές.
Πιο συγκεκριμένα, από την πρόσφατη πλημμύρα το πρόβλημα στην Δυτική Αττική δεν ήταν στους οικιστικούς ιστούς της Φυλής και του Ασπροπύργου -βασικά οι δυο αυτοί Δήμοι επλήγησαν- αλλά εμφανίστηκε κυρίως μέσα στα ρέματα των περιοχών αυτών, κατά μήκος τους, στις παρόχθιες περιοχές, σε κάποια σημεία που το νερό εμποδιζόταν και έτσι πλημμύρισαν γύρω σπίτια και επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 92 πληγείσες κατοικίες, με πρόβλεψη να φτάσουν τις 133, και 5 επιχειρήσεις, με πρόβλεψη να φτάσουν τις 8.
Στη Δυτική Αττική οι ζημιές έγιναν βασικά στα πρανή και στην παράπλευρη οδοποιία των ρεμάτων.
Σε γέφυρες, στα τοιχώματα που διαβρώθηκαν από τη δύναμη του νερού και συμπαρέσυρε εκατοντάδες μετρά ότι υπήρχε πάνω από τα τοιχώματα π.χ. άσφαλτο ή χώματα, σε γέφυρες των οποίων ένα τμήμα κατέρρευσε, σε μια μεταλλική που μετακινήθηκε, σε άλλη που εμπόδιζε τη ροή του νερού και πλημμύρισε η γύρω περιοχή, ή σε άλλο σημείο όπου αγωγός που τροφοδοτεί την αεροπορική βάση της Ελευσίνας είχε αλλοιώσει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της κοίτης του ρέματος κ.ο.κ.
Η εικόνα που, με συγχωρείτε γιατί ακούσαμε κάποια κριτική, δεν την είδαμε από τις τηλεοράσεις γιατί εμείς είμασταν μέσα και πάνω στο πρόβλημα πριν από την πρώτη στιγμή και μετά από την τελευταία, συνθέτει ένα πάζλ αυθαιρεσιών, προχειρότητας και κακοτεχνιών, με απολύτως προβλέψιμο αποτέλεσμα δηλαδή την καταστροφή της περασμένης εβδομάδας που είχε ευτυχώς μόνο έναν τραυματία που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, κάτι που δεν ακούστηκε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Φυσικά η λύση είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που επιπλέον θα αναζωογονήσει την οικονομία και θα δώσει νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών, ώστε να μπορέσει να παίζει τον ρόλο της έχοντας τα απαραίτητα κονδύλια, τα αναγκαία μέσα και κυρίως το απαιτούμενο έμψυχο υλικό.
Αυτά φυσικά δεν μπορούν να γίνουν με τις σημερινές Κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές.
Θα υλοποιηθούν από μια Κυβέρνηση της Aριστεράς, που αλλάζοντας τις προτεραιότητες, όπως κάναμε με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα δώσει ολοκληρωμένες λύσεις και στο χρόνιο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας".

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής

Τηλέφωνο: 213 2047002
Fax: 213 2047053
e-mail: ant.dytikis@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.