wrapper

italia Από την 1 Ιουλίου 2014 η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ

Ανάπτυξη και απασχόληση, ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών καθώς και του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο: αυτές θα είναι οι προτεραιότητες της Ιταλίας κατά την 6μηνη προεδρία της ΕΕ.

Η ιταλική προεδρία συμπίπτει με τους πρώτους 6 μήνες του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου — το οποίο εξελέγη τον Μάιο — και εγκαινιάζει μια νέα τριάδα προεδριών, δηλ. της Ιταλίας, της Λετονίας και του Λουξεμβούργου. Οι κυβερνήσεις των 3 αυτών χωρών συνέταξαν το πρόγραμμα εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ για τους επόμενους 18 μήνες.

Ανάπτυξη και απασχόληση

Η Ιταλία επιθυμεί να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία στις χώρες της ΕΕ. Στόχος της είναι να καλλιεργήσει το έδαφος για μια “βιομηχανική αναγέννηση”, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις καθώς και στην ενεργειακή πολιτική και την πολιτική για το κλίμα με ορίζοντα το 2030.

Η Ιταλία σχεδιάζει επίσης να προωθήσει τις επενδύσεις σε τομείς ζωτικής σημασίας για το μέλλον των παιδιών μας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές και οι ψηφιακές υπηρεσίες.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα κυριαρχήσει στην έκθεση Expo του Μιλάνου το 2015 η οποία έχει ως τίτλο "Σίτιση του πλανήτη. Η ενέργεια πηγή ζωής".

Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της

Ως απάντηση στην αυξανόμενη απογοήτευση από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η προεδρία επιθυμεί να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ψηφιοποίηση, με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Η Ιταλία θέλει να αναπτύξει η ΕΕ μεγαλύτερη δραστηριότητα στους τομείς όπου μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία, όπως η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Αντιθέτως, επιθυμεί λιγότερη ανάμειξη της ΕΕ σε τομείς όπου η δράση σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο φέρνει περισσότερα αποτελέσματα.

Η Ευρώπη στη διεθνή σκηνή

Η ιταλική προεδρία πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ πρέπει να ακολουθεί μια ευρύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Οι περφέρειες που συνορεύουν με την ΕΕ - ιδίως στη Μεσόγειο - θα είναι τα κύρια σημεία όπου θα εστιαστεί η δράση.

Η μεταβατική διαδικασία στη Βόρεια Αφρική και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή έχουν ανάγκη από συνεχή στήριξη. Η Ιταλία θα επικεντρωθεί επίσης στις νέες συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Η ατζέντα περιλαμβάνει και εμπορικές διαπραγματεύσεις, καθώς η Ιταλία επιθυμεί να συμβάλει στην πρόοδο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το link:

http://italia2014.eu/en

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.