wrapper

Οι προληπτικές δράσεις για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών αποτελούν ίσως το σημαντικότερο παράγοντα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων που δραστηριοποιύνται ή βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις παίζει κομβικό ρόλο στα θέματα πρόληψης.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι το κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς για κάθε ημέρα ώστε να προγραμματίζουν τις εργασίες τους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Για το λόγο αυτό εκδίδεται καθημερινά χάρτης επικινδυνότητας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο σύνδεσμο:

https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map

Ο χάρτης αυτός έχει την κάτωθι μορφή:

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Εκδίδεται καθημερινά και η πρόβλεψή του έχει ισχύ για την επόμενη μέρα. Κάθε περιοχή ανάλογα με την πρόβλεψη χαρακτηρίζεται από ένα δείκτη στην κλίμακα από 1-5. Υπενθυμίζουμε ότι

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή): Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση): Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.
  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή): Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).
  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή): Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ): Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Η κατάταξη μιας περιοχής σε κατηγορία κινδύνου πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή κατάσταση συναγερμού, (κατηγορία 5), δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κατ’ ανάγκη εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή αυτή. Ειδικά όταν γίνεται συστηματική ενημέρωση των πολιτών, μπορεί να αποτραπούν ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Αυτό αποτελεί και έναν από τους στόχους αυτής της κατάταξης. Η κατάταξη επίσης μιας περιοχής σε κατηγορία χαμηλού κινδύνου δεν αποκλείει την πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Πρέπει να λαμβάνονται από όλους τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την εκδήλωση πυρκαγιάς ειδικά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλότερος από 2. Για το λόγο αυτό σκόπιμη είναι η καθημερινή ενημέρωση για τους δείκτες επικινδυνότητας που αναμένονται σε κάθε περιοχή. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται στην εκτέλεση υπαίθριων εργασιών.

Συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. 

Στο σύνδεσμο

Ενημερωτικό μήνυμα της Γ.Γ.Π.Π. για την προστασία των αγροτών και άλλων επαγγελματιών της υπαίθρου από τις δασικές πυρκαγιές

παρουσιάζεται το ενημερωτικό μήνυμα της ΓΓΠΠ με τα κυριότερα μέτρα προετοιμασίας που μπορούν να λάβουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι επαγγελματίες, ώστε να προστατεύσουν το σπίτι και τις περιουσίες τους απέναντι στη δασική πυρκαγιά που μπορεί να εξελίσσεται κοντά τους. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι η υπενθύμιση για τη σωστή συντήρηση μηχανημάτων και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας, ώστε να εξασφαλίσουν οι ίδιοι ότι τόσο οι εργασίες που  πραγματοποιούν όσο και τα μηχανήματά τους δεν θα γίνουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σχετικές οδηγίες για αποφυγή πρόκλησης πυργκαγιών και μέτρα αυτοπροστασίας μπορούν να βρεθούν και στους κάτωθι συνδέσμους στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής:

Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο

Οδηγίες κατά την άσκηση της μελισσοκομίας

Οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών

 

 

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.