wrapper

Από σήμερα, 1η Μαϊου, ξεκινάει η νέα αντιπυρική περίοδος για το 2018, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για κίνδυνος πυρκαγιάς

Οι περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και γενικότερα η χώρα μας καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δάση και δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση του δασικού πλούτου είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό σε ανθρωπογενείς επιδράσεις, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους. Για το λόγο αυτό ο καθένας ξεχωριστά πρέπει ενημερώνεται για θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να αποφεύονται αμέλειες που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφές. Παράλληλα σημαντικές είναι και οι ενημέρωση για δράσεις αυτοπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και ειδικά σε περιπτώσεις που οι συνθήκες ευνοούν τον υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζοντας μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη μιας πυρκαγιάς:

"Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

 • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά
 • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης
 • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο
 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος
 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
 • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
 • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς
 • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά
 • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

 • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά
 • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται
 • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
 • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή

Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση."

Αποτέλεσμα εικόνας για κίνδυνος πυρκαγιάς

 

 

Ειδικότερες πληροφορίες και οδηγίες προστασίας και αυτοπροστασίας των πολιτών μπορούν να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίαςτου Πυροσβεστικού Σώματος, και της Περιφέρειας Αττικής στη θεματική ενότητα της Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Προς ενημέρωση στους συνδέσμους που ακολουθούν παρατιθενται αναρτημένες οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές λόγω πολύ υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης επικινδυνότητας της Γ.Γ.Π.Π. 4 ή 5) που είχαν αποφασιστεί κατά το προηγούμενο έτος και η Πυροσβεστική Διάταξη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής που αφορά την απαγόρευση καύσης αγροτικών εκτάσεων και την απαγόρευση χρήση πυρός σε περιοχής αυξημένης επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αποφάσεις απογόρευσης κυκλοφορίας 2017

Πυροσβεστική Διάταξη 1 του 2018

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.