wrapper

 

 Το ταξίδι άρχισε….με καπετάνισσα, όπως στους μύθους της πατρίδας μας.Ταξίδι μέχρι τα Κύθηρα, στην άκρη της Περιφέρειας.

 «ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ» λοιπόν….όχι με μπουνάτσα, αλλά με φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά και με μεγάλο πάθος και αισιοδοξία. Θα φτάσουμε στον προορισμό μας, με κόντρα τον ήλιο. Εξάλλου μας αρέσει αυτό το ταξίδι, όσες και αν είναι οι αντιξοότητες

Ξεκινάμε.  Η Ιστορία απευθύνει πρόκληση και πρόσκληση στην ταπεινότητά μας. Η Ιστορία μάς κάνει την τιμή να μας φιλοξενήσει στα σαλόνια της... και να μας εξομολογηθεί. Να λύσει τη σιωπή της. Τη σιωπή αυτή που της έχουν επιβάλει. Ή καλύτερα την επιλεκτική χρήση της για κάθε σκοπιμότητα που προκύπτει.

Τα προβλήματα μεγάλα και φαντάζουν ογκώδη  από την καταθλιπτική και βάρβαρη επιβολή των μνημονιακών πολιτικών. Τα μεγάλα  συμφέροντα είναι απέναντι και ετοιμάζονται  να πολεμήσουν τις λαϊκές πολιτικές που τα θέτουν στο περιθώριο.    Οι αντίπαλοι θα αγριέψουν. Το σύστημα στο εσωτερικό και εξωτερικό θα δώσει τα ρέστα του. Η αριστερά σήκωσε κεφάλι…..ο λαός σήκωσε κεφάλι. Κίνδυνος – θάνατος. Το κρεβάτι του Προκρούστη που έβαζαν το λαό θρυμματίζεται. Δεν είναι πλέον κομματική μάχη. Είναι κοινωνική μάχη. Τίποτα δεν συγχωρείται σ΄ αυτή την χωρίς έλεος μάχη. Καραδοκούν στη γωνία. Να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας. 

Τώρα είναι η αρχή για τη μεγάλη ανατροπή. Η Αριστερά που; Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας….στη μισή Ελλάδα  καλείται να δώσει δείγματα γραφής. Να δημιουργηθεί ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο διακυβέρνησης, που θα βασίζεται στη λαϊκή συμμετοχή και θα αποδεικνύεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο αποτελεσματικό. Ένα δημοκρατικό πρότυπο με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας και τη δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης ζωής.   

Η Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Πολίτη, η οποία θα λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική, να είναι οικονομικά επαρκής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα στηρίζεται στη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τη συνεργασία με τους δήμους, υπερβαίνοντας την παράδοση της (δι)κομματικής ευνοιοκρατίας.

Στόχος μας   η κοινωνική  διάσταση  και το ανθρώπινο  πρόσωπο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βαθειά κρίση εμπιστοσύνης που  διαβρώνει  σήμερα  τις  σχέσεις  του  πολίτη  με  τους  θεσμούς.  Έχουμε ένα δύσκολο έργο και βαρύ καθήκον   να  πείσουμε με την καθημερινή μας πρακτική  πως  δεν  έχουν  “όλα  και  όλοι”  διαβρωθεί.

Η εντιμότητα και το ήθος θα πρέπει να μας χαρακτηρίζουν και να διατηρούμε το ηθικό πλεονέκτημα, ώστε να είμαστε δίπλα στα προβλήματα του δοκιμαζόμενου λαού. Να στοχεύουμε στην τόνωση του ηθικού και της αγωνιστικότητας μας.  Να αναδείξουμε  τις έννοιες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συντροφικότητας. 

Χρειάζεται προσοχή και διαρκής ετοιμότητα να μην παρασυρθούμε στην παγίδα της απλής διαχείρισης και εμπλακούμε στα γρανάζια της νομιμότητας του Καλλικράτη. Η απλή διαχείριση θα εκθέσει και τους διαχειριστές και τους πολιτικούς τους πάτρωνες.

Να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κάρφος και προειδοποίηση τα λόγια του μπάρμπα Λευτέρη «Δεν δικαιώθηκαν ποτέ σύντροφε μου οι αγωνιστές... Όσοι παρέμειναν αμετακίνητοι στις αρχές τους και δεν λιποψύχησαν, όσοι στις δύσκολες ώρες προσπάθησαν να διαφυλάξουν τις αξίες και παρέμειναν άνθρωποι, αντιμετωπίστηκαν σαν ύποπτοι και καταδιώχτηκαν» Αλλά και ο μπάρμπα Λευτέρης συνέχιζε στο ίδιο μετερίζι. Και μεις…..χρόνια τώρα

Ταπεινά πρέπει να πορευθούμε. Η ταπεινότητα είναι σε τέτοιες στιγμές επαναστατική πράξη. Η ταπεινότητα των μεγάλων επαναστατών. Να προσέξουμε πώς θα αγκαλιάσουμε τον κόσμο... είναι γεμάτος πληγές και πονάει. Πονάει παντού.

Η Ιστορία απευθύνει πρόκληση και πρόσκληση στην ταπεινότητά μας. Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι ένα σκαλοπάτι για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι όμως ένα τεστ ηθικοπολιτικής αξιοπιστίας και ένα πεδίο διαμόρφωσης ενωτικής δυναμικής για την αναγκαία δημοκρατική ανατροπή. Γι' αυτό, πάνω στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, πάνω στη Ρένα Δούρου, ακουμπούν σήμερα προσδοκίες που ξεπερνούν τα ήδη μεγάλα όρια της Αττικής, λέει ο Νίκος Φίλης και έτσι είναι.

 Δεν πρέπει να ζητήσουμε τίποτα, σύντροφοι. Μόνο να δώσουμε. Να εντοπίσουμε αυτούς που «σπρώχνονται» και να τους απομονώσουμε. Μόνο να δώσουμε. Να μην ζητήσουμε μερτικό... να μην ζητήσουμε αξιώματα. Ο καθένας στο μετερίζι του. Χωρίς ιδιοτέλεια... Να κερδίσουμε τον πόλεμο. Να δικαιωθούμε στα παιδιά μας. Να αποδείξουμε σʼ αυτά που μας στήνουν στον τοίχο ότι δεν είμαστε λαμόγια... δεν τα πουλήσαμε. Απλώς η Ιστορία αναγκάσθηκε να μας θυμηθεί τώρα. Μας προκαλεί να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας σε ένα άνυδρο τοπίο... και θα το κάνουμε. Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή και αξίες να υπερασπιστούμε. Προσοχή! Μην χαθεί η ελπίδα…

Να είμαστε  και Προμηθείς και  Επιμηθείς…..αλλά και λίγο σαν τον  Οδυσσέα. Γνωρίζουμε καλά τις παγίδες, τις έχουμε προβλέψει. Για να δώσουμε τη φωτιά στους ανθρώπους, το φως που θα φωτίσει το μέλλον χρειάζεται και αρετή και τόλμη.  Θα πάρουν την αλήθεια μας και θα την κάνουν λιώμα.

Γι’ αυτό πρέπει να γίνουμε και επιμηθείς. Να προβλέψουμε, να σχεδιάσουμε και να νικήσουμε. Να είμαστε ένα βήμα μπροστά.  Δεν αρκεί η γενναιότητα. Χρειάζεται και το πνεύμα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Ο κύκλωπας Πολύφημος πρέπει να μείνει ζωντανός για να τραβήξει το βράχο από την πόρτα. Να ελευθερωθεί ο λαός μας. Και δεν χρειάζεται να τον προκαλέσουμε, όπως ο Οδυσσέας. Δεν είναι αναγκαία η αλαζονεία της νίκης. Αντίθετα μάλιστα.

 Μην υποχωρήσουμε τώρα. Ούτε σπιθαμή. ……ούτε βήμα. Στη μάχη αυτή την άνιση θα αντέξουμε.  Θα είμαστε οι νικητές. Έτσι και αλλιώς. Στην μάχη της αξιοπρέπειας έχουμε ήδη νικήσει. Έχουμε πλέον το ηθικό πλεονέκτημα. ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ….

Άρθρο του Σπύρου Τζόκα, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα " Η Αυγή" στις 3-9-2014

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.